2022 Yılı: Aşırı Sıcak Hava ve Kuraklık Krizi

2022 Yılı: Aşırı Sıcak Hava Dalgalari ve Kuraklık

2022 Yılı: Aşırı Sıcak Hava Dalgalari ve Kuraklık

2022 yılı, dünya genelinde yaşanan aşırı sıcak hava dalgaları ve kuraklıklarla hatırlanacak. Hindistan ve Pakistan’dan ABD ve Avrupa’ya kadar uzanan bu iklim olayları, kıtaların aşırı kurak havayla mücadele etmesine neden oldu. Uzun süre yağmur görmeyen pek çok bölgede, tehlikeli ve dramatic sel felaketleri yaşanıyor. Uydu görüntüleri, Çin’deki Yangtze Nehri’nin ve diğer birçok nehrin tarihin en düşük seviyelerine ulaştığını gösteriyor; bu durum, ortaya çıkan iklim krizinin korkutucu bir yansıması olarak dikkat çekiyor.

Yangtze Nehri, Çin’deki 400 milyon insana su sağlamanın yanı sıra, hidroelektrik enerji üretimi ve nakliye yolları için de kritik bir öneme sahip. Yangtze, dünyanın en uzun 3’üncü nehri olma özelliğini taşırken, havzası bu yıl ortalama yağış miktarından yüzde 45 daha az yağış aldı. Ülke, şu anda rekor kıran sıcak hava dalgasıyla boğuşuyor ve bu durumun eylül ayına kadar devam etmesi bekleniyor.

Copernicus Sentinel-2 misyonu tarafından yapılan uzaktan gözlemler, Ağustos 2020, 2021 ve son olarak geçen hafta Chongqing yakınlarındaki Yangtze ve Jialing nehirlerini analiz etti. Aradaki fark oldukça belirgin. Düşük su seviyeleri, Çin’deki antik Buda heykellerini gün yüzüne çıkarırken, Avrupa’da kuruyan Elbe nehrinde antik taşlar ortaya çıktı. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri’nde Mead Gölü’nün çamurundan cesetler bulunmaya başlandı.

Çin’de sıcak hava dalgası 40°C’ye ulaştı. Ülke, ekin yetiştirilen bölgelerde yağış sağlamak amacıyla bir tür jeomühendislik yöntemi olan bulut tohumlama tekniğini deniyor. Bu yöntemde, etrafında yağmur damlalarının oluşabilmesi için gümüş iyodür veya diğer kristal parçacıklar kullanılarak bulutlar oluşturuluyor. Bilim insanları, bu tekniğin etkinliği konusunda farklı görüşlere sahip olsa da, bu durum Çin’i denemekten alıkoymuyor. Eğer bu yöntem etkili olursa, diğer bölgelerde de benzer uygulamalar için bir model teşkil edebilir. Küresel iklim krizi, bu ve benzeri yöntemleri ihtiyaç duyacağımız bir gerçek haline getirebilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın