2023 Yılı Küresel Sıcaklık Raporu
NASA, yıllık küresel sıcaklık raporunu yayınlayarak, 2023 yılının kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğunu duyurdu. 1880 yılından bu yana yapılan ölçümler, bu yılın sıcaklık değerlerinin 1951-1980 yılları arasındaki ortalamanın yaklaşık 1,2 santigrat derece üzerinde olduğunu gösteriyor. 1880’lerle karşılaştırıldığında, gezegenimizin 2023 yılı itibarıyla 2,5 derece daha sıcak olduğu gözlemleniyor. Bu durum, son birkaç on yılın tarih boyunca en kötü dönemlerinden biri olarak kaydedildi.
Şimdiye kadar ölçülen en sıcak ay ise 2023 yılının Temmuz ayı oldu. NASA Yöneticisi Bill Nelson, bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “NASA ve NOAA’nın küresel sıcaklık raporu, bir iklim kriziyle karşı karşıya olduğumuzu net bir şekilde ortaya koyuyor. Aşırı sıcaklardan orman yangınlarına ve yükselen deniz seviyelerine kadar, gezegenimizin değişmekte olduğunu gözlemleyebiliyoruz.” dedi. Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü (GISS) direktörü Gavin Schmidt ise sıcaklık değişimlerinin en başta fosil yakıt emisyonlarından kaynaklandığını belirtti.
2023 yılı, sıcaklık artışları açısından bir istisna değil; zira son on yıl üst üste en sıcak yıllar olarak kayıtlara geçti. Bunun yanı sıra, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), yakın zamanda 2024’ün daha sıcak olma olasılığının daha yüksek olduğunu açıkladı. Ayrıca, 2023 yılının, Hunga Tonga-Hunga Ha’apai sualtı volkanının Ocak 2022’deki patlaması nedeniyle atmosferdeki volkanik aerosoller ile sıcaklıkları bir miktar düşürmeye çalışan bazı olaylar yaşandığını belirtmek önemlidir. Ancak bu olaylar, ne yazık ki sera gazı emisyonlarına ve bu yılki El Niño hava olaylarının ısınma üzerindeki etkilerine engel olamadı.
Diğer taraftan, Beyaz Saray kısa bir süre önce kritik iklim verilerini hazırlamak için ABD Sera Gazı Merkezi‘ni kurarak, geçen yılki Enflasyon Azaltma Yasası çerçevesinde iklim ve temiz enerji programları için 369 milyar dolar ayırdığını duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden, buna ek olarak emisyon seviyelerini 2025 yılına kadar 2005 yılındaki seviyenin en az yüzde 50 altına çekme taahhüdünde bulundu.