3D Baskılı Ahşap Mobilyalar: Geleceğin Konforunu Sunuyor
3D baskılı ahşaptan kendi kendine monte edilebilen masa ve sandalyeler, mobilya montajının getirdiği zorlukları ortadan kaldırma potansiyeline sahip. İsrail’deki bilim insanları, kurudukça karmaşık şekiller alabilen ve programlanabilen bir ‘ahşap mürekkep’ geliştirdi. Bu mürekkep sayesinde, kubbeler, sarmallar ve hatta Pringles şekilleri gibi çeşitli tasarımlar üretilebiliyor. Şu ana kadar yalnızca birkaç santim uzunluğunda baskılı örnekler oluşturulmuş olsa da, araştırmacılar, sandalyeler, masalar ve raflar gibi daha büyük nesnelerin üretimini hedefliyorlar.
Gelecekte, büyük ahşap ürünler, müşteriye demonte olarak ulaştırılacak ve bu ürünlerin nihai şekline dönüşmesi için montaj işlemi gerekmeyecek. Bu teknoloji, düz paket mobilya montajının zahmetine son verebilir. Kudüs İbrani Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisi Doron Kam, “Varış noktasında, nesne istediğiniz yapıya dönüşebilir” şeklinde ifade ediyor.
Bitkilerin kesildikten sonra kendi şekillerini veya dokularını değiştirme yeteneği olduğu biliniyor. Örneğin, bir ağaç kesildiğinde, liflerin yönelimindeki farklılıklar nedeniyle düzensiz bir şekilde küçülüp bükülme eğilimi gösteriyor. Kam, “Bükülme bir engel olabilir, ancak bu fenomeni anlamaya çalışıyor ve onu arzu edilen bir biçim değiştirme sürecine dönüştürmeyi umuyoruz” diyor.
Ekip, 2019 yılında, selüloz nanokristaller ve ksiloglukan (bitkilerden elde edilen doğal bağlayıcılar) ile karıştırılmış ‘odun unu’ olarak adlandırılan ahşap atık mikropartiküllerinden oluşan çevre dostu su bazlı bir mürekkep geliştirdi. Araştırmacılar, bu ahşap mürekkebi kullanarak, robotik ekipman tarafından basılmadan önce belirli bir tasarım oluşturmak için özel yazılımlar kullanan 3D yazıcılarla cisimler ürettiler.
Şu anda ekip, mürekkebin yayılma şeklinin veya “yolunun”, nem buharlaştıkça şekil değiştirme davranışını belirlediğini gösterdi. Örneğin, bir dizi eş merkezli daire şeklinde basılmış düz bir disk, matematikçiler tarafından ‘hiperbolik paraboloid’ olarak bilinen Pringles cipsini andıran bir yapı oluşturarak kuruyup büzülüyor. Bu yenilikçi yaklaşım, sadece 3D baskının sınırlarını zorlamakla kalmayıp, aynı zamanda sürdürülebilir mobilya üretimi açısından da büyük bir adım olarak değerlendirilmektedir.
İlk yorum yapan olun