Herkes onun peşinde, herkes onu kıskanıyor, herkes onun gibi olmak istiyor. TikTok, günümüzde sosyal medya dünyasının en çok konuşulan ve takip edilen platformlarından biri haline geldi. Ancak bu popülariteye rağmen, TikTok’un arkasındaki şirket olan ByteDance’in yapay zeka konusundaki tavrı, birçok kişiyi şaşırtan bir durum. Eski ABD Başkanı Trump’ın TikTok’u istemesi, Zuckerberg’in onu taklit etmeye çalışması ve birçok ABD’li iş adamının TikTok’a milyarlarca dolarlık teklifler sunması gibi olaylar, TikTok’un ne kadar büyük bir ilgi odağı olduğunu gösteriyor.
Ancak, TikTok’un CEO’su Liang’ın 2018’den 2023’e kadar yapay zekayı ciddiye almadıklarını itiraf etmesi, bu durumu daha da ilginç kılıyor. Liang, şirketin rehaveti nedeniyle vasatlaşma riski taşıdığını ve TikTok’tan daha fazla zaman harcayan uygulamalar geliştiren startup’ların kullanıcıları çalmaya başladığını vurguladı. Yapay zekaya gereken önemi zamanında vermediklerinden şikayet eden Liang, şirketin karşı karşıya olduğu sorunlardan birinin de son zamanlarda yaşanan hızlı genişleme olduğunu ve bunun şirketi genel olarak daha az verimli hale getirdiğini belirtti.
Singapur’da düzenlenen bir toplantıda şirketin performansı hakkında konuşan Liang’ın açıklamaları şöyleydi:
- “Şirketimiz (yeni teknolojilere) yeterince duyarlı değil.”
- “Örneğin, GPT-1 2018’de piyasaya sürülmüş olmasına rağmen, GPT ile ilgili tartışmalar 2023’e kadar şirket içi teknoloji incelememizde yer almadı.”
- “Oysa birçok startup ekibi sektörü çok yakından takip ediyor.”
Liang, ByteDance’in yapay zeka konusunda çok yavaş kaldığını düşünse de, şirket yine de yapay zeka gelişmelerine karşılık verme konusunda bazı adımlar attı. Örneğin, Çin’de Doubao ve denizaşırı pazarlarda Cici ve ChitChop dahil olmak üzere birkaç üretken yapay zeka sohbet robotunu piyasaya sürdü. Ancak, CEO’ya göre, bu adımların çok daha önce atılması gerekiyordu.
2018’den Beri Aklımız Neredeydi? Liang, toplantıda, en iyi yapay zeka modellerine sahip şirketlerin 2018 ve 2021 yılları arasında yoğun bir şekilde çalışarak üretken yapay zeka modelleri geliştirdiğinin altını çizdi. ByteDance, jeneratif yapay zeka alanında başarılı olmak istiyorsa, bu arayı kapatmak ve kaybedilen yılları telafi etmek zorunda.
Elbette, OpenAI’nin bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce GPT-3’ü piyasaya sürmesi sadece ByteDance’ı değil, aynı zamanda bu hamleyi beklemeyen Google’ı da hazırlıksız yakaladı. Google, birkaç ay sonra Bard AI’yi piyasaya sürmek zorunda kaldı, ancak hâlâ bu hizmetten deneysel olarak bahsediyor. Şirket, Bard’ı daha fazla ürün paketine dahil etmeye de yeni yeni başlıyor.
Aslında TikTok algoritması, kullanıcıları kendine bağlama konusundaki etkinliği ile dikkat çekiyor. Kullanıcıların ilgi alanlarına yönelik içerikler sunma konusundaki başarısı, onu rakiplerinden ayırıyor. Ancak yapay zeka rekabeti, bunun çok daha ötesini istiyor.
Bakalım ByteDance, kendini geliştirip yapay zekada beklenmedik sürprizler yapabilecek mi? Zaman gösterecek.