Venüs: Dünya’nın İkizi mi?
Venüs, büyüklüğü ve yoğunluğu nedeniyle sıkça “Dünya’nın ikizi” olarak adlandırılsa da, aslında gezegenimizden oldukça farklı özelliklere sahiptir. Venüs’ün yüzey hava basıncı, Dünya’nın 90 katından fazladır ve bu, gezegenin zorlu koşullarını daha da çarpıcı hale getirir. Eğer bir gün bu gezegende yaşamayı başarabilirseniz, alıştığınızın tam tersine Güneş’in batıdan doğduğunu ve doğudan battığını göreceksiniz. Ancak bu ilginç doğal olaya tanıklık etmek için çok uzun bir süre boyunca gezegende kalmanız gerekecek; çünkü bir Venüs günü, 243 Dünya gününe eşittir, bu da gezegenin 225 Dünya günü süren yılından bile daha uzundur. Elbette bu süre boyunca, muazzam bir basınç altında ve 900 derece Fahrenheit (480 santigrat derece) sıcaklığında hayatta kalmak için etkili bir koruma sistemine ihtiyaç duyarsınız.
Venüs’te Güneşin Ters Yönü
Güneş’in batıdan doğması, ilk başta mantıksız görünebilir. Gezegenlerin dönüş hareketinin, dönen bir gaz bulutundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Venüs ve Uranüs, bu ilk oluşum aşamasından sonra değişikliğe uğramış gezegenlerdir. Uranüs’ün ters dönüşünün sebebi, geçmişte büyük bir cisimle çarpışmasıdır; bu çarpışma, gezegenin eğik bir dönüş açısına sahip olmasına neden olmuştur. Peki, Venüs neden ters bir yöne dönüyor? Aslında, Venüs de benzer bir çarpışma yaşamış olabilir. Bir veya daha fazla cisim, gezegene çarparak dönüşünü tersine çevirmiş olabilir veya bu çarpışma, gezegenin dönüş hızını yavaşlatıp tersine döndürmesine neden olmuştur.
Karmaşık Bir Teori
Bunun yanı sıra, Venüs’ün ters dönüşünü açıklayan daha karmaşık bir teori de bulunmaktadır. Bu teori, gezegenin yüzeyiyle etkileşime giren ve hızla hareket eden atmosferinin, Venüs’ün dönüş hızını ve yönünü değiştirmiş olabileceğini öne sürmektedir. Kaliforniya Üniversitesi Riverside’dan astrofizikçi Stephen Kane, Nisan 2022’deki basın toplantısında, “Atmosferi, katı gezegenle minimum etkileşime sahip bir gezegenin üzerinde ince, neredeyse ayrı bir katman olarak düşünmeliyiz” şeklinde açıklamalarda bulundu. Kane, bir makalede, Venüs’ün gelgitle kilitlenen ötegezegenler için değerli bir analog olarak kullanılabileceğini ve gezegenin hızlı, çorba gibi atmosferi olmadan, tıpkı Ay’ın Dünya’ya olduğu gibi, Güneş’e gelgit olarak kilitleneceğini savundu. Bunun yerine, atmosferin gezegenle etkileşimi, yavaş ama sürekli bir şekilde ve keşfinden bu yana gözlemlenen artan dönüş hızını açıklayabilecek bir mekanizma sağlıyor. Kane, “Venüs’ün güçlü atmosferi, gezegenin ne kadar hızlı döndüğü dahil, kesinlikle her şeyi etkileyen, gezegenin çok daha entegre bir parçası olduğunu öğretiyor” diyerek bu konudaki düşüncelerini özetliyor.