Geçtiğimiz yaz hizmet dışı bırakılan Ariane 5 roketinin yerini alacak olan ve uzay keşif tutkunları tarafından merakla beklenen Ariane 6 roketi, Fransa’nın Guyana bölgesindeki uzay üssünde ilk fırlatışını gerçekleştirdi. Fırlatma başarılı bir şekilde gerçekleşti ancak bazı teknik aksaklıklar da gözlemlendi. Ariane 6, yıllarca süren gecikmelerin ardından ve Ariane 5’in son fırlatışından tam bir yıl sonra uzaya gönderildi. Bu fırlatma, Avrupa’nın bağımsız uzay erişimini yeniden sağlama çabaları açısından Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Avrupa uzay endüstrisi için kritik bir öneme sahip.
Ariane 5’in yanı sıra, teknik sorunlar nedeniyle uzun süre yerde kalan daha küçük Vega-C roketi de hizmetten kaldırılmıştı. Ariane 6’nın ilk görevi ve Vega-C’nin Kasım ayı için planlanan fırlatışı, ESA’nın en azından mevcut durumda bağımsız kalmasını sağlayacak. Ariane 6, iki aşamalı bir roket olup, takılabilir iki (A62) veya dört (A64) ilave katı roket iticisi taşıma kapasitesine sahiptir. 63 metre uzunluğundaki bu uzay aracı, ilk uçuşunu gerçekleştirdiği daha az güçlü A62 modeli ile alçak Dünya yörüngesine (LEO) 10 metrik ton yük taşıyabilmektedir.
Ariane 6, yalnızca yapay ağırlıklar taşımakla kalmayıp, uzaydaki en küçük UV teleskobu olarak bilinen GRBBeta (2U CubeSat) da dahil olmak üzere birçok deney ve küçük uyduya da ev sahipliği yapmıştır. Bu araçların çoğu, fırlatmadan yaklaşık bir saat sonra serbest bırakıldı ve bu aşamada görev başarılı sayıldı. Ancak, Yardımcı Tahrik Birimi (APU) olarak adlandırılan birimin çalıştırılması ve üst kademe Vinci motorunun yeniden ateşlenmesiyle ilgili teknoloji demosu beklenildiği gibi gitmedi. Sonuç olarak, üst aşama planlanan yörüngeyi kaçırdı ve bu nedenle gereken yörünge düzeltme manevrası iptal edildi.
Ayrıca, taşınan yükteki son parçalar, iki yeniden giriş kapsülü, uzay enkazını en aza indirmek amacıyla uzay aracından bırakılmadı. Roketin ana yüklenicisi olan ArianeGroup, fırlatma sonrası düzenlenen basın toplantısında sorunun kaynağının henüz belirlenmediğini ve konuyla ilgili detaylı analizlerin yapılacağını açıkladı. Ancak, bu sorunların ilerleyen uçuş planlarını etkilemeyeceği belirtildi.
ESA ve ArianeGroup, yaşanan sorunun üst aşamanın davranışını ve mikro yerçekimi ortamında yeniden alevlenme yeteneğini test ederken, demo aşamasında meydana geldiğini vurguladı. Bu aşama, göreve özel olduğundan, uçuş profilinin bir parçası olarak bu manevrayı kullanmayan diğer görevlerde herhangi bir gecikmeye neden olmayacak. Ariane 6’nın ikinci uçuşunun Aralık ayında gerçekleştirilmesi planlanıyor ve daha sonra 2025 yılına kadar altı fırlatma daha yapılması hedefleniyor.