Çin, nükleer füze taşıyacak ve sürekli hareket halinde olacak “kıyamet trenleri” için çalışıyor

Çin, yüksek güçlü füzelerle ülke çevresinde hızla hareket edebilen yüksek hızlı “kıyamet trenleri” olasılığını düşünüyor. Kıtalararası balistik füzeleri (ICBM) taşımak için yüksek hızlı bir demiryolu kullanarak, düşman tespitinden kaçınmak için sürekli hareket halinde olma fikri ile öne çıkan bu “kıyamet trenleri” fikri, füzeleri fırlatmak için bir platform olarak da kullanılabilmelerini içeriyor. En azından teoride, bu ICBM’lere nükleer savaş başlıklarını yüklemek mümkün.

South China Morning Post’un (SCMP) bildirdiğine göre bu büyük plan halen taslak aşamasında. Ancak Chengdu’daki Güneybatı Jiaotong Üniversitesi’nde inşaat mühendisliği doçenti olan Yin Zihong liderliğindeki, merkezi Çin hükümeti tarafından finanse edilen ulusal bir araştırma projesinin konusunu oluşturuyor.

Bildirilene göre, Güneybatı Jiaotong Üniversitesi Dergisi’nde bu planın artılarını ve eksilerini inceleyen hakemli yeni bir çalışma da yayınlandı.

SCMP’nin söylediğine göre araştırmacılar, “Ağır yük demiryollarıyla karşılaştırıldığında, yüksek hızlı demiryolları daha hızlı ve daha sorunsuz çalışır. Bu, yüksek hızlı trenlerde, askeri araçların hareketliliğinin, güvenliğinin ve gizlenmesinin daha fazla olacağı anlamına geliyor” diyor.

Soğuk Savaş sırasında, ABD ve Sovyetler Birliği, nükleer silahları hareket ettirmek veya yerleştirmek adına trenleri kullanmak için benzer planlar oluşturmuştu. Vagonla başlatılan ICBM fikri son yıllarda pek ilgi görmemiş olsa da, artık geri dönüş yapıyor gibi görünüyor. Çin, 2015 yılında bir demiryolundan bir ICBM “soğuk fırlatma” testini yaparken, Kuzey Kore 2021’de trenle fırlatılan balistik füzelerini sergiledi.

ABD, Rusya, Fransa, İngiltere, Pakistan, Hindistan, İsrail ve Kuzey Kore’nin yanı sıra Çin, nükleer silahlara sahip olduğu doğrulanan dokuz ülke. Endişeli Bilim Adamları Birliği’ne göre, 1960’larda nükleer bombaları başarıyla test ettikten sonra Çin, o zamandan beri tahmini 350 savaş başlığından oluşan bir cephanelik oluşturdu. Bu nükleer stok, sırasıyla yaklaşık 5.500 ve 6.300 nükleer savaş başlığına sahip olan ABD ve Rusya ile karşılaştırıldığında göreceli olarak mütevazı görülebilse de, bunların halen aşırı yıkıcı nükleer silahlar olduklarını unutmamak gerekiyor.

Çin, barış zamanında çoğu nükleer savaş başlığını füzelerinden ayrı tutarak “ilk kullanım olmayacak” nükleer politikasını öneren ve taahhüt eden ilk ülke. Buna karşılık ABD ve Rusya dahil olmak üzere nükleer silahlara sahip devletlerin çoğu, bir çatışmada ilk kullanımlarına izin verecek politikalara sahip.

Manşet

İmza İçin 10 Saniye Yeter

İmza süreçlerini 100 kat hızlandıran Paperzero mobil uygulaması bireylere sadece ekrana dokunarak imza süreçlerini tamamlama imkanı sunuyor. İstenilen her yerden imzalama kolaylığı sunan uygulama hayatı kolaylaştırıyor. Kağıt tüketimini sıfırlamayı hedefleyen Paperzero, zamanın ruhuna uygun olarak; tasarruf, hız ve kolaylığı bir arada sunuyor. […]

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın