Güney Kore’nin Lazerle İnsansız Hava Araçlarını Düşürme Projesi: Star Wars Projesi

Güney Kore’nin Lazerle İnsansız Hava Araçlarını Düşürme Projesi

Güney Kore, lazer teknolojisi kullanarak insansız hava araçlarını etkisiz hale getirmek için “Star Wars Project” (Yıldız Savaşları Projesi) adını verdiği yenilikçi bir girişim başlattı. Bu proje, Savunma Tedarik Programı İdaresi (DAPA) tarafından duyuruldu ve görünüşe göre bir ülkenin ordusunun bu tür lazerle çalışan uçaksavar sistemlerini konuşlandıracağı ilk örnek olma özelliğini taşıyor.

DAPA’nın açıklamasına göre, “bu lazer uçaksavar silahı, hedefleri doğrudan ışınlayarak etkisiz hale getiren, optik fiberden üretilen bir ışık kaynağı lazeriyle donatılmış ve yakın mesafeden küçük insansız hava araçları ile çoklu helikopterleri hassas bir biçimde vurabilen yeni bir konsept silah sistemi.” Bu sistemin en önemli avantajlarından biri, lazerlerin görünmez ve sessiz olmasıdır. Ayrıca, bu silahın çalışması için elektrik dışında herhangi bir mühimmat gerekmemektedir.

Projenin mevcut aşamasında, silah yalnızca bir prototip olarak mevcut. Ancak, DAPA, bu teknolojiyi seri üretime geçirmek için Hanwha Aerospace Co. ile bir sözleşme imzaladı. DAPA, silahın yalnızca bir tesis içinde bulunduğunu gösteren bulanık bir görüntü yayınladı. Orduya teslimatların bu yıl içerisinde başlaması planlanıyor.

DAPA’nın güdümlü silahlar bölümü başkanı Lee Dong-seok, bu projenin Kuzey Kore’nin gelecekteki “insansız hava aracı provokasyonlarına” karşı ülkenin askeri tepkisini güçlendireceğini belirtti. Silahın, her seferinde 10 ila 20 saniye boyunca ateşlenen ışık huzmeleriyle motorları veya diğer elektrikli ekipmanı hedef alarak çalıştığı bildirilmektedir. Yapılan her atışın maliyetinin yaklaşık 2000₩ (yaklaşık 1,45 dolar) civarında olduğu ifade ediliyor. Ancak, bir insansız hava aracını etkisiz hale getirmek için kaç atış yapılması gerektiği henüz açıklanmadı.

DAPA, canlı atış testlerinde yüzde 100 başarı oranına ulaştığını vurguluyor. Ancak, bu silahın ateşlenmesi düşük maliyetli olsa da, 2019 yılında başlayan geliştirme sürecinde toplamda 87,1 milyar₩ (yaklaşık 63,2 milyon dolar) yatırım yapıldığı kaydedildi. DAPA, gelecekte bu silahın uçaklar ve balistik füzelere karşı da etkili bir şekilde kullanılabilmesi için lazer osilatörünün çıkışını artırmayı planlıyor.

Kuzey ve Güney Kore, halihazırda gözetleme ve keşif amaçlı olarak insansız hava araçlarını kullanıyor. Kuzey Kore, saldırı yeteneklerini sergileyen çok sayıda roket ve füze testi gerçekleştirdiği için, bu araçları provokatif bir şekilde kullanmaktan çekinmiyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın