Bir firma içi nota göre, IBM, Mart ayında Rusya’daki operasyonlarını askıya aldıktan sonra, Rusya’daki tüm personelini işten çıkarma kararı aldı. CEO Arvind Krishna, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesiyle birlikte, teknoloji şirketinin bu ülkeden çekilme sürecine girdiğini açıklamıştı. Reuters’a göre, yaklaşık 1.000 çalışanının işini kaybetmesi bekleniyor.
Krishna, firma içi notta, “Rusya’daki çalışanlarımıza ödeme yapmaya ve destek sağlamaya devam ederken, daha uzun vadeli seçenekleri değerlendirebilmek amacıyla operasyonları askıya almayı seçtik. Savaşın sonuçları giderek artarken ve uzun vadeli etkileriyle ilgili belirsizlikler çoğaldıkça, IBM’in Rusya’daki işini düzenli bir şekilde kapatma kararı aldık. Bu adımı hem doğru hem de gerekli buluyoruz; işimizin askıya alınmasını izleyen doğal bir süreç olarak değerlendiriyoruz.” dedi. Bu not 30 Mayıs’ta personele ulaştırılmış ancak geçtiğimiz Salı günü kamuoyuna açıklandı.
CEO Krishna, ülkedeki iş gücünün herhangi bir yanlışlık yapmadığını vurgulamasına rağmen, sonuçların değişmeyeceğini belirtti: “Bu süreç bugün başlayacak ve yerel iş gücümüz ile bir ayrılıkla sonuçlanacak. Rusya’daki meslektaşlarımız, kendi kusurları olmaksızın, aylarca süren stres ve belirsizliğe maruz kaldılar. Bu haberin zorlayıcı olduğunun bilincindeyiz ve IBM’in yanlarında olacağına, destek sağlayacağına ve geçişlerini olabildiğince düzenli hale getirmek için tüm makul adımları atacağına emin olmalarını istiyorum.”
Birleşmiş Milletler’in verilerine göre, Ukrayna’daki savaşta resmi olarak 3.381 sivilin öldüğü ve 3.680 kişinin yaralandığı kaydedilmiştir; ancak gerçek ölü sayısının çok daha fazla olduğuna inanılmaktadır. Savaşın başlamasından bu yana, Ukrayna’dan kaçan 4,7 milyondan fazla mültefi şu an Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşamlarını sürdürmektedir.
IBM, çalışanlarının krize yanıt olarak Uluslararası Kızıl Haç’a yaklaşık 2 milyon dolar bağışladığını duyurdu.