İsveç Kıyılarında 170 Yıllık Gemi Batığı ve Şampanya Keşfi

İsveç Kıyılarında Tarihi Bir Gemi Batığı Bulundu

İsveç’in kıyılarının hemen açıklarında, Baltık Denizi’nde 170 yıl öncesine ait oldukça dikkat çekici bir gemi batığı gün yüzüne çıkarıldı. Baltictech dalış ekibi, Öland Adası’nın 37 kilometre güneyinde yaptığı dalış sırasında, yaklaşık 100 şişe şampanya ve maden suyu ile dolu bir batık keşfetti.

Baltictech Ekibi’nin lideri Tomasz Stachura, “40 yıldır dalıyorum ve genellikle bir veya iki şişe bulurum; ama bu kadar çok yükle dolu bir batığı keşfetmek benim için bir ilk” diyerek şaşkınlığını dile getirdi. Gemi batığında bulunan şampanya şişeleri dikkat çekici olsa da, aslında önemli bir tarihi değere sahip olan maden suyuydu. 19. yüzyılda, maden suyu sağlıklı olması nedeniyle Avrupa’nın aristokratları arasında bir lüks olarak büyük bir talep görüyordu.

Batıkta bulunan kil şişelerin, 1850 – 1867 yılları arasında Frankfurt’un kuzeyindeki Taunus dağlarından çıkardığı maden suyuyla tanınan Alman şirketi Selters tarafından üretildiği kolaylıkla anlaşıldı. Dalgıçlar, kil şişelerin üzerindeki kendine özgü Selters logosunun resimlerini çekerek bu bulguları doğrulamayı başardılar. Ayrıca, halen faaliyette olan bir seramik fabrikasına ait porselen parçaları da bulundu ve araştırmaların derinlemesine yapılabilmesi için şirketle iletişime geçildi.

Ekip, durumu İsveç yetkililerine bildirerek, Södertörn Üniversitesi’nden deniz arkeologları ile iş birliği yapmaya başladı. Ancak şampanyanın yüzeye çıkarılması, idari işlemler nedeniyle gecikecek. Stachura, “170 yıldır orada duruyor, bir yıl daha beklesin. Bu zamanı, kurtarma operasyonunu doğru bir şekilde planlamak için kullanacağız” şeklinde belirtti.

19. yüzyıldan ve 20. yüzyılın başlarından kalma birçok batık geminin arasında şampanya şişelerinin bulunması her zaman ilgi çekici olmuştur. Örneğin, 2010 yılında bir grup dalgıç, Finlandiya’nın Åland takımadaları yakınlarında 168 şişe şampanya içeren bir gemi enkazı keşfetti. Ayrıca, Titanik’in enkazında bile şampanya şişeleri yer almaktadır. Deniz yüzeyinin 3.800 metre (12.500 feet) altında bulunan muazzam basınca rağmen bu şişeler patlamadan sağlam bir şekilde kalmayı başarmıştır.