Meta, LLaMA Adlı Yeni Yapay Zeka Modelini Tanıttı

Meta’dan Yeni Bir Yapay Zeka Girişimi: LLaMA

OpenAI’nin ChatGPT’sine, Google’ın Bard’ına ve Microsoft’un Bing’ine yeni bir rakip geliyor. Eskiden Facebook olarak bilinen Meta şirketi, LLaMA adını verdiği kendi yapay zeka modelini tanıttı. Şirketin CEO’su Mark Zuckerberg, bu yenilikçi girişimi sosyal medya platformunda paylaştığı bir gönderi ile duyurdu. Zuckerberg, “Bugün, araştırmacıların çalışmalarını ilerletmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış LLaMA adlı yeni bir son teknoloji yapay zeka büyük dil modelini piyasaya sürüyoruz” açıklamasında bulundu. Ayrıca, “Büyük dil modelleri, metin üretme, sohbet etme, yazılı materyalleri özetleme gibi karmaşık görevlerde büyük bir potansiyele sahip” ifadesini kullandı. Ancak, Zuckerberg, LLaMA’nın bu görevlerden hangilerini ne ölçüde yerine getirebileceği konusunda daha fazla bilgi vermedi.

Meta’nın duyurusunda, LLaMA’nın araştırma topluluğuna sunulacağına vurgu yapıldı. Şirket, “Bu açık araştırma modeline bağlı olduğumuzu ve yeni modelimizi yapay zeka araştırma topluluğunun kullanımına sunacağımızı” belirtti. Daha sonra yayımlanan bir blog gönderisinde, yapay zeka ile ilgili daha detaylı bilgiler verildi. Meta, “Diğer büyük dil modelleri gibi, LLaMA da bir dizi kelimeyi girdi olarak alarak çalışır ve özyinelemeli olarak metin oluşturmak için bir sonraki kelimeyi tahmin eder” şeklinde bir açıklamada bulundu. Ayrıca, LLaMA’nın 20 farklı dilden metin üzerinde eğitildiği de vurgulandı.

Model kartı, eğitim verilerinin CCNet, C4, Wikipedia, ArXiv ve Stack Exchange’den elde edilen kamuya açık metinleri içerdiğini belirtiyor. Meta, yapay zekasını diğer büyük dil modellerine göre “çok daha az bilgi işlem gücü ve kaynak gerektiren, daha küçük bir temel model” olarak tanımlıyor ve LLaMA’nın çeşitli boyutlarda mevcut olacağını ifade ediyor. Şirket, şeffaflık ve sorumlu yapay zeka geliştirme konusundaki kararlılığını da vurguluyor; bu bağlamda yalnızca yapay zeka araştırmacılarının erişimine izin verileceği bilgisi verildi.

Şu anda, LLaMA’nın hızla büyüyen yapay zeka alanında diğer teknoloji devlerinin girişimlerine karşı nasıl bir performans sergileyeceği belirsiz. Ancak, bugüne kadar piyasaya sürülen hemen hemen her büyük dil modeli, kendi payına düşen sorunlarla birlikte geldi. Google ve Microsoft, yapay zeka metin oluşturucularını arama platformlarına entegre etti; her iki şirket de yanlış bilgilerin yayılmasına neden oldu. Bunun yanı sıra, telif hakkı, gizlilik, yapay zekanın “duygular” geliştirme potansiyeli ve internetteki pek çok kullanıcının kısıtlamaları aşmak için bulduğu çözümler gibi henüz çözülmemiş pek çok soru mevcut.