Bir grup öğrenci, Ay’a gerçekleştirilecek olan tarihi bir misyonla NASA’yı geçerek ilk geziciyi göndermeyi hedefliyor. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden oluşan bu ekip, Iris keşif aracı ve bu görevin bir parçası olarak geliştirdikleri MoonArk adlı heykel projesini 4 Mayıs’ta fırlatmayı planlıyor.
Ekip lideri ve Iris projesinin başındaki isim olan Raewyn Duvall, yapılan bir basın açıklamasında heyecanını dile getirerek, “Yüzlerce öğrenci, Iris için binlerce saat çalıştı. Bu görev için yıllar süren çabalarımızın ardından takvimde bir fırlatma tarihine kavuşmak gerçekten heyecan verici bir adım” dedi. Duvall, ayrıca, “Iris, öğrenciler tarafından tasarlanan küçük ve hafif bir keşif aracının Ay’da başarılı olabileceğini kanıtlayarak, Ay ve uzay araştırmalarının sınırlarını genişletecek” şeklinde ekledi.
Iris keşif aracı, Ay’a ulaştığında 60 saat sürecek bir görev gerçekleştirecek. Bu süre zarfında araç, Ay yüzeyini keşfedecek ve elde ettiği fotoğrafları Dünya’ya geri iletecek. Iris, Ay’daki ilk mürettebatsız Amerikan keşif aracı olarak, daha önce Çin tarafından gönderilen keşif araçlarına katılacak. Ayrıca, bu araç, öğrenciler tarafından geliştirilen ilk Ay keşif aracı olma özelliğini taşıyor ve aynı zamanda bugüne kadar inşa edilmiş en küçük ve hafif Ay keşif aracı olacak.
Projenin bir diğer parçası olan MoonArk, 10 yıl süren bir çalışmanın sonucunda Ay’a bırakılacak bir zaman kapsülü niteliğinde tasarlandı. Bu hafif heykel, Dünya’dan çeşitli resimler, müzik eserleri, nano nesneler, şiirler ve diğer sanatsal içerikleri barındıracak. MoonArk’ın kaybolması ve çok uzak bir gelecekte insanlık tarafından yeniden keşfedilmesi umuluyor.
Her iki proje de, 4 Mayıs’ta bir United Launch Alliance roketi ile fırlatılarak, Peregrine Ay’a iniş aracıyla Ay’a ulaşacak. Bu heyecan verici misyon, öğrencilerin uzay araştırmalarına katkı sağlamak için gerçekleştirdiği yenilikçi bir adım olarak tarihe geçecek.