Ücretsiz Danışmanlık Hizmeti ile Psikolojik Destek Erişilebilirliği Artıyor

Ücretsiz Danışmanlık Hizmeti Başlıyor

Artık vatandaşlar, ücretsiz bir danışmanlık hizmetine erişim sağlayacaklar. Bu önemli gelişmeyi Yeni Şafak’a değerlendiren Klinik Psikolog Rukiye Karaköse, “Aile Bakanlığı’nın almış olduğu bu karar, toplum ruh sağlığı açısından son derece yerinde bir adım. Bu tür hizmetlerin yaygınlaştırılması, insanların psikolojik destek almasının önünü açacak” şeklinde konuştu.

Seans Ücretleri ve Erişilebilirlik Sorunları

Toplumda yaşanan değişimlerin hızlandığını belirten Karaköse, “Bu değişim, beraberinde bazı uyum sorunlarını da getiriyor. Aile içi iletişim sorunları, kuşak çatışmaları, özgüven eksikliği, akademik ve gelecek kaygıları, ekonomik problemler, iş ve okul stresleri, genetik yatkınlıklar ve travmalar bu sorunların başında geliyor. Psikolojik destek almanın doğal ve normal bir süreç olduğu konusundaki farkındalık geçmişe göre artmış olsa da, bu durum hala istenen düzeyde değil. Toplumun önemli bir kesiminde, psikolojik destek almaya karşı direnç ve ön yargılar devam ediyor. Bunun sebeplerinden biri, ruh sağlığı hizmetlerinin henüz tüm toplumu kapsamayacak şekilde erişilebilir olmamasıdır. Özellikle seans ücretleri, birçok insan için karşılanabilir olmaktan uzak. Bu konuda yeterli devlet desteği henüz sağlanmış değil. Tüm bu faktörler, ruh sağlığı hizmetlerine erişimi zorlaştırıyor.” ifadelerini kullandı.

Devletin Rolü ve Uygulama Önerileri

Karaköse, “Psikolojik desteklerin sağlık hizmetleri gibi sigorta kapsamına alınması gerektiğini düşünüyorum. Seans ücretleri, asgari ücretle çalışan bir bireyin düzenli terapi alabilmesi için maalesef uygun değil. Birçok uzman, belirli bir indirimli danışan kontenjanı oluşturuyor ve imkanı kısıtlı olan bu bireylere yardımcı olmaya çalışıyor. Ancak bu durum, uzmanların bireysel çabalarıyla çözülebilecek bir mesele değil. Bireylerin bütçesi ile hizmetler arasında büyük bir fark oluştuğunda, devletin bu hizmetleri belli bir oranda desteklemesi gerekiyor. Diğer sağlık hizmetleri gibi, ruh sağlığı hizmetlerinin de sigorta kapsamına alınması şart. Birçok ülkede benzer uygulamalar mevcut. Aile Bakanlığı’nın bu kararı, toplum ruh sağlığı için mükemmel bir adım. Ancak, burada istihdam edilecek uzmanların mesleki anlamda iyi bir standardizasyonla eğitilmesi de son derece önemli.” şeklinde konuştu.

Aile Danışmanlığı ve Erişilebilirlik Önerileri

Uzman Klinik Psikolog Şeyma Karaali, “Aile danışmanlarının aile hekimliği bünyesinde yer alması gerektiğini uzun süredir savunuyorum. Her aile hekimliğinde bir psikolog ve bir psikiyatristin bulunması, insanların almak istedikleri psikolojik tedaviye erişimini kolaylaştıracaktır. Bizim kliniğimizde, ücretsiz ve online birçok eğitici seminer programı düzenliyoruz. Aynı zamanda psikolog arkadaşlarımız, süpervizyon çalışmaları kapsamında uygun fiyatlı terapi hizmetleri sunuyorlar. Birçok klinikte benzer çalışmalar yapılarak hizmetlerin erişilebilirliği artırılmaya çalışılıyor. Destek almaya ihtiyaç duyan bireylerin her zaman bir yol bulabileceğine inanıyorum.” dedi.

Seans Ücretleri ve Toplumsal İhtiyaçlar

Seans ücretlerinin yüksek olmasından şikayetçi olan Amine Yücer (37), “Psikolojik danışmanlara ülkece büyük bir ihtiyaç var, ancak bu ihtiyaç geçmişte sıkça göz ardı ediliyordu. Bakanlığın bu kararı, gerçekten çok isabetli. Özel kliniklerde psikolojik destek almak oldukça zor. Çoğu insanın maddi durumu buna uygun değil. Verim alabilmek için en az 10 seans gitmek gerektiği söyleniyor; bu da seans ücretlerini önemli meblağlara çıkarıyor. Bakanlığın böyle bir adım atması, toplumumuzun değerlerine sahip çıkması adına çok önemli bir çalışma olacaktır. Birçok insanın psikolojik desteğe ihtiyacı var. Devlet hastanelerinde yoğun talepler nedeniyle seanslar kısa tutuluyor ve bu durum maalesef verim alınmasını zorlaştırıyor. Bu çalışma sayesinde, gereksiz ilaç kullanımı da minimuma indirilmiş olur.” şeklinde ifade etti.