ULAQ: Mavi Vatan’ın Muhafızı
Türkiye’nin insansız deniz aracı ULAQ, Mavi Vatan’ın korunmasında önemli bir rol üstleniyor ve bu özellikleriyle tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başardı. ULAQ, Silahlı İnsansız Deniz Aracı olarak ilk ihracat sözleşmesini imzaladı. Meteksan Savunma’nın resmi açıklamasına göre, bu başarı, ULAQ’ın ilk uluslararası satışını gerçekleştirmesi açısından büyük bir adım niteliği taşıyor.
Katar İçişleri Bakanlığı ile Milipol Katar Fuarı sırasında imzalanan bu sözleşme, Türkiye’nin ilk insansız deniz aracı ihracat projesi olma özelliğine sahip. Sözleşme kapsamındaki ULAQ 11 PSV Liman/Üs Koruma İnsansız Deniz Aracı, keşif, gözetleme, istihbarat görevleri ve kritik tesislerin korunmasında Katar Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından kullanılacak. Teslim edilecek ULAQ 11 PSV, yüksek kabiliyetlere sahip bir platform olarak 12,7 milimetre otomatik silah sistemi, radar, kriptolu iletişim sistemleri ve otonomi yazılımı ile donatılacak.
Türkiye’yi Dünyada Öncü Konuma Getirecek
ARES Tersanesi Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Pehlivanlı, farklı konseptler ve faydalı yüklerle donatılmış dünyanın en iyi insansız deniz araçlarını geliştirme hedefinde olduklarını belirtti. Pehlivanlı, bu alanda Türkiye’yi dünyada trend yaratan bir öncü ve müttefik konumuna getirmeyi amaçladıklarını vurguladı.
Meteksan Savunma Otonom Sistemler Genel Müdür Yardımcısı Şükrü Serkan Sevim de, Türkiye’nin ilk insansız deniz aracı ihracatını gerçekleştirmiş olmaktan dolayı büyük gurur duyduklarını ifade etti. Sevim, bu alanda hem Türkiye’nin hem de dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yüksek motivasyonla çalıştıklarını belirtti.
Dünya Bahriyelilerinden Yoğun Talep
Meteksan Savunma İş Geliştirme Yöneticisi Aykut Kertmen, ULAQ SİDA’nın deniz kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde geliştirildiğini ve yabancı ülkelerden yoğun bir ilgi olduğunu dile getirdi. Kertmen, “Sistemimiz, dünya genelinde silahlı olarak ilk defa geliştirildiği için farklı bahriyelilerden gelen talepler oldukça fazla,” dedi.
Birçok Göreve Talip
ULAQ, su üstü, hava savunma, mayın karşı tedbirleri ve deniz altı operasyonları gibi çeşitli görevlerde kullanılmak üzere tasarlandı. Kertmen, “ULAQ, deniz kuvvetlerimizin mevcut insanlı ve değerli su üstü platformlarının gerçekleştireceği birçok göreve talip durumda. Su üstü harbi, hava savunma harbi, mayın karşı tedbirleri ve deniz altı harbi gibi görevleri başarıyla yerine getirebilecek şekilde hazırlanmaktadır,” şeklinde konuştu.
ULAQ’ın Öne Çıkan Özellikleri
Türkiye’nin ilk silahlı insansız deniz aracı ULAQ, milli füze sistemleri üreticisi ROKETSAN tarafından geliştirilen 4’lü lazer güdümlü füze Cirit podu ve 2’li Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi (L-UMTAS) lançeri ile donatılmıştır.
ULAQ, 400 kilometre seyir menzilinin yanı sıra saatte 65 kilometre hıza ulaşabiliyor. Gündüz/gece görüş kabiliyetine ve milli kriptolu haberleşme altyapısına sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Gelişmiş kompozit malzemeden üretilen bu araç, keşif, gözetleme ve istihbarat görevlerinin yanı sıra su üstü harbi, asimetrik harp, silahlı eskort ve kuvvet koruma gibi çeşitli görevleri yerine getirmek üzere karadan mobil araçlarla veya yüzer platformlardan kullanılabiliyor.
8 kilometrelik menziliyle Cirit, sınıfının lideri konumunda olup, kara ve deniz platformlarının yanı sıra helikopter, sabit kanatlı uçak ve insansız hava araçlarına (İHA) entegre edilebiliyor. Hassas güdümlü tanksavar füze sistemi L-UMTAS ise 8 kilometrelik menzil, lazer güdüm yeteneği ve zırh delici tandem harp başlığı ile dikkat çekmektedir.
ULAQ, farklı operasyonel ihtiyaçlara yanıt verebilecek şekilde füze sistemleri, elektronik harp, jamming (karıştırma) gibi çeşitli faydalı yükler ve farklı iletişim ile istihbarat sistemleri ile donatılabilir. ARES Tersanesi ve Meteksan Savunma tarafından başlatılan bu projede, SİDA’nın prototipi denize indirilmiş olup, istihbarat toplama, mayın avlama, denizaltı savunma harbi, yangın söndürme ve insani yardım/tahliye amaçlı insansız deniz araçlarının da üretime hazır olacağı bildirilmektedir.