21 Eylül Dünya Alzheimer Günü
21 Eylül, Dünya Alzheimer Günü olarak kutlanmakta ve bu vesileyle uzmanlar, hastalığın önemi hakkında kamuoyunu bilgilendirmektedir. Halk arasında ‘bunama’ olarak bilinen ‘demans’ hastalığının en yaygın nedeni olan Alzheimer, yaşam süresinin uzaması ile birlikte daha sık karşılaşılan bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, dünya genelinde 55 milyonun üzerinde demans hastası bulunmaktadır ve bu sayının 2030 yılına kadar 75 milyona ulaşması öngörülmektedir. Türkiye’de ise, 2022 yılı Sağlık Araştırması Raporu’na göre, 65 yaş üzerindeki bireylerde Alzheimer hastalığının görülme sıklığı %5,5’tir.
İlaçlar Hastalığı Yavaşlatıyor
Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi olmadığını bilmekle birlikte, erken teşhis ve tedavi için sürekli çalışmalar yapılmaktadır. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Topçular, amiloid PET işlemi sayesinde hastalığın 15-20 yıl öncesinden bile tespit edilebileceğini belirtmektedir. Topçular, “Özellikle 65 yaş sonrası ilerleyici bir unutkanlık durumu söz konusuysa, akla gelmesi gereken ilk hastalık Alzheimer olmalıdır” şeklinde uyarıda bulunmuştur.
Ayrıca, ailede Alzheimer öyküsü varsa riskin daha da arttığını vurgulayan Topçular, erken teşhisin önemine dikkat çekmektedir. Son iki yıl içerisinde yeni ilaçların tedaviye dahil edildiğini ifade eden Topçular, “Bu yeni ilaçlar, erken dönemlerde başlandığında hastalığı %50’ye varan oranlarla yavaşlatma şansı sunmaktadır” demektedir.