Polonya’nın kuzeyinde bulunan tarihi Frombork kalesinde, ünlü gökbilimci Nicolaus Copernicus’a (Kopernik) ait olduğu düşünülen 500 yıllık bir pusula keşfedildi. Bakır alaşımından üretilmiş olan bu pusula, amatör arkeologlar tarafından kalenin zeminini taramak amacıyla kullanılan radar teknolojisi ile bulundu. Bu kale, Copernicus’un önemli göksel gözlemlerini gerçekleştirdiği ve evrenin merkezinde Dünya’nın değil, Güneş’in yer aldığını ortaya koyan güneş merkezli teorisini geliştirdiği yer olarak biliniyor.
Pusulayı bulan Hazine Misyonu ekibi, buldukları pusula ile ünlü “Conversations with God” (Tanrı ile Sohbet) tablosunu sosyal medya üzerinden paylaşarak şu ifadeleri kullandı: “Nicolaus Copernicus’un astronomik gözlemlerini yaptığı bahçede, 16. yüzyılın başlarından kalma bir pusula bulduk.” Ekip, buluntunun önemine vurgu yaparak, “Bu inanılmaz keşif, bizi sadece Kopernik’in çığır açan keşiflerini yaptığı döneme geri götürmekle kalmıyor, aynı zamanda onun çalışma yöntemlerini anlama konusunda yeni kapılar açıyor. Arkeologlarla yaptığımız işbirliği sayesinde bu pusulanın astronomik araştırmalarda son derece önemli olan hassas ölçümler için kullanılabileceğini öğrendik. Bu aracın, bizzat Kopernik veya onun meslektaşları tarafından kullanılmış olması olası.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Pusulanın, Copernicus’a ait olabileceği düşüncesi, onun hayatındaki bazı önemli olaylarla da ilişkilendiriliyor. 1520’lerde Polonya’nın Cermen Şövalyeleri (Töton Şövalyeleri) ile yaşadığı savaş sırasında kaleden kaçmak zorunda kalan Copernicus, daha sonra “De Revolutionibus Orbium Coelestium” adlı eserini yazmak üzere tekrar kaleye dönmüştü. 2008 yılında kalenin temellerinin altında gömülü halde bulunan iskelet kemikleri üzerinde yapılan DNA testi, bu kalıntıların ünlü gökbilimciye ait olduğunu doğrulamıştı. Copernicus, kalenin katedraline gömülmüştü.
Pusula, şimdi Polonya Anıt Koruma Kurumu’na test edilmek üzere gönderilecek.
İlk yorum yapan olun