JWST’nin Gizemli Soru İşareti: Uzak Galaksilerin Peşinde

JWST’nin Gizemli Soru İşareti

JWST'nin Gizemli Soru İşareti

James Webb Uzay Teleskobu (JWST) tarafından elde edilen en son görüntü, arka planda yer alan bir cismi adeta bir bulmacanın parçası gibi gözler önüne seriyor. Bu cisim, kelimenin tam anlamıyla kafa karıştırıcı bir görüntüye sahip olmasının yanı sıra, dev bir soru işaretini andıran şekliyle de dikkat çekiyor. Uzun bir mesafeden gelen bu görüntü, büyük bir ihtimalle etkileşim halinde olan uzak bir galaksiyi temsil ediyor. Resmin alt kısmında, neredeyse bir nokta gibi görünmekte olan bu cisim, Herbig-Haro 46/47 olarak adlandırılıyor.

Herbig-Haro 46/47, onlarca yıldır araştırılan genç bir yıldız çiftinden oluşuyor. Bu yıldızlar, karanlık bir bulutsunun kenarında yer aldıkları için görünür ışıkla gözlemlendiklerinde pek etkileyici durmuyorlar. Ancak JWST’nin kızılötesi gözleri, bu karanlık katmanların arkasındaki evrensel manzarayı açığa çıkarmayı başarıyor. JWST, evren hakkında o kadar keskin ve detaylı bir görüşe sahip ki, gözlemdeki çoğu arka plan nesnesi aslında galaksilerden oluşuyor. Resimdeki karakteristik dışa doğru uzanan altı huzme içermeyen her şey, galaksimizin çok ötesinde bir varlık ve işte bu soru işareti de o galaksilerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Bu tuhaf şeklin arkasındaki olası bir açıklama, bir galaksi birleşmesi ya da iki galaksinin etkileşime girmeye başladığı bir bölge olabilir. Yerel evrenimizde bu tür birkaç çift galaksi mevcut; bunlar arasında en ünlü örneklerden biri Fareler Galaksileri olarak biliniyor. Bu dikkat çekici soru işareti şeklindeki sistemin, bizden oldukça uzakta yer aldığı düşünülüyor. Galaksi birleşmeleri, genellikle yeni yıldız oluşumlarıyla dolu olduğundan, daha genç yıldızların yaydığı enerji dolu ışıklar nedeniyle daha “mavi” görünme eğilimindedir. Ancak, bu nesne için durum böyle görünmüyor. Bazen, nesnenin çevresindeki veya önündeki toz, bu genel kuralı bozabiliyor.

Şimdilik, bu gizemli soru işareti cismi için planlanan bir takip incelemesi olup olmadığı henüz bilinmiyor. JWST’nin yoğun araştırma programında, bu garip noktaya yeni bir araştırmanın yapılıp yapılmayacağını ise zaman gösterecek.