Google’ın Yeşil Işık Projesi: Sürdürülebilir Trafik Çözümleri
Google, trafik ışıklarında duran araçların neden olduğu kirliliğe çözüm bulmak amacıyla Yeşil Işık Projesi’ni (Green Light) iki yıl önce kamuoyuna tanıttı. Salı günü gerçekleştirilen Sürdürülebilirlik ‘23 etkinliğinde, bu yenilikçi programın ilk bulguları ve gelecekteki genişleme planları tartışıldı. Yeşil Işık, belirli bir trafik ışığında mevcut trafik sıkışıklığını ve o ışıkta duran araçların ortalama bekleme sürelerini hesaplamak için Harita verilerini kullanarak makine öğrenimi sistemlerini devreye alıyor. Bu toplanan bilgiler, ilgili kavşaktaki trafik zamanlamasını otonom şekilde optimize edebilen ve böylece gereksiz bekleme sürelerini azaltarak araçların bu noktada yaptığı frenleme ile hızlanma miktarını minimize eden yapay zeka modellerinin eğitilmesine olanak tanıyor.
Tüm bu çalışmalar, Google’ın ortaklarının 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını bir gigaton düzeyinde azaltmalarına yardımcı olma hedefinin bir parçası olarak sunuluyor. Proje, ilk kez 2021 yılında İsrail Ulusal Karayolları Şirketi ile iş birliği içinde sadece dört kavşakta pilot testlere tabi tutulmuş ve bu testler sırasında Google, “yakıt tüketiminde ve kavşak gecikme sürelerinde yüzde 10 ila 20 azalma” sağlandığını bildirmişti. Pilot programın ardından, Brezilya’nın Rio de Janeiro, İngiltere’nin Manchester ve Endonezya’nın Jakarta gibi şehirleri de kapsayan dünya çapında bir düzine ortak şehre yayılmıştır.
Google’ın Jeo Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcısı Yael Maguire, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bugün bu sonuçları paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz… 2024 yılı itibarıyla daha fazla şehre ölçeklendirme planlarımız var” dedi. Maguire, “İlk sayılar, duraklarda yüzde 30’luk bir azalma elde etme potansiyelimizin olduğunu gösteriyor. Yeşil Işık’ın, şehirler için alternatif seçeneklere göre daha ölçeklenebilir ve uygun maliyetli olmasını sağladığına inanıyoruz. İdeal koşullarda şehirler, yayılan yeşil ışık ‘dalgaları’ oluşturmak amacıyla modelleri mahalle bloklarından oluşan ızgaralar boyunca yerleştireceklerdir.” şeklinde eklemede bulundu.
Maguire, “Yapay zeka önerilerimiz mevcut altyapı ve trafik sistemleriyle entegre bir şekilde çalışıyor” diyerek açıklamasını sürdürdü: “Şehir mühendisleri, bu sistemin etkilerini izleyebiliyor ve sonuçları birkaç hafta içinde gözlemleyebiliyorlar.” Ayrıca, Manchester’daki testlerde emisyon seviyelerinde iyileşmeler kaydedildiğini ve hava kalitesinin yüzde 18 oranında arttığını da vurguladı. Şirket, Haritalar yönlendirmesinin emisyonları azaltmadaki etkinliğini öne çıkartırken, Maguire bunun 2,4 milyon metrik tonun üzerinde karbon emisyonunun önlenmesine katkı sağladığını ve bu durumun yaklaşık 500.000 yakıtla çalışan aracın bir yıl boyunca yollardan çekilmesine eşdeğer olduğunu belirtti.