Uzayda Gerçekten Var Olan Boşluklar
Eğer internete inanırsak, Barnard 68 uzayda öyle büyük bir boşluk ki, onun üzerinden geçtiğinizde 752.536.988 yıl boyunca hiçbir nesneye rastlamazsınız. Bu çarpıcı iddiada bir hız verilmemiş olsa da, yılda birkaç metre gibi son derece düşük hızlar için bu cümleyi teknik olarak doğru kabul edebiliriz. Ancak, uzayda makul bir hızla yol alıyorsanız, durum kesinlikle böyle değil.
Aşağıda, Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) Çok Büyük Teleskobu tarafından Mart 1999’da çekilen, Güneş ile kendisi arasında o kadar yoğun bir karanlık bulutsu bulunan Barnard 68’in (400 ışık yılı) gerçek görüntüsü yer alıyor. Görünür ışıkla görüntülenemese de, bu moleküler bulutun arkasında aslında birçok yıldız bulunmaktadır. ESO’nun açıklamasına göre, “Bu dalga boylarında, küçük bulut, içindeki toz parçacıklarının engelleyici etkisi nedeniyle tamamen opaktır.” Ancak, kızılötesi dalga boylarında baktığınızda, yıldızlar görünür hale gelir.
IFLScience’dan Francesca Benson’un belirttiği gibi, karanlık bulutsunun arkasını göremediğiniz için bu bölgenin uzayda bir boşluk olduğunu iddia etmek, bulutlu bir günde Güneş’i göremediğimiz için Güneş’in olmadığına dair bir iddiada bulunmaya benzer. Neyse ki uzaydaki ilginç büyük boşlukların tutkulu meraklıları için hayal kırıklığına uğramalarına gerek yok; evrenin sonsuz genişliğinde keşfedebileceğimiz çok sayıda gizemli alan bulunmaktadır.
Uzayda Gerçek Bir Boşluk: Boötes Boşluğu
Boötes Boşluğu, genellikle Büyük Hiçlik veya Büyük Boşluk olarak adlandırılan, gerçekten de galaksi yetersizliği ile karakterize edilen bir uzay alanıdır. Bu boşluk, beklenenden çok daha az galaksinin bulunduğu bir bölgedir ve gerçekte boş olmaya oldukça yakındır. 250 ila 330 milyon ışık yılı genişliğinde, bildiğimiz en büyük boşluklardan biridir ve bu alan, tüm gözlemlenebilir evrenin çapının yaklaşık yüzde 2’sini kapsamaktadır.
Boötes Boşluğu ilk olarak 1981 yılında galaksilerin kırmızıya kayma araştırmaları sırasında keşfedilmiştir. Gökbilimciler, topladıkları verilerle ilgili olarak “Boötes’te bir milyon megaparsek küplük boşluk mu?” başlıklı bir makalede araştırma sonuçlarını yayınladılar. Bu makalede, bölgenin “neredeyse galaksilerden yoksun” olabileceği sonucuna varıldı. Zamanla gökbilimciler, bu bölgede galaksiler bulmaya başladılar ve 1997 yılına gelindiğinde, eğer galaksiler uzayda eşit bir şekilde dağılsaydı, yaklaşık 2.000 galaksi içermesi gereken bir alanda, yalnızca yaklaşık 60 galaksinin varlığı doğrulandı.
İnternette birçok kaynak, hatalı bir şekilde Boötes Boşluğu ile Barnard 68’i birbirine karıştırmaktadır. Ancak, her iki yapı da uzayda ilginç ve keşfedilmeyi bekleyen alanlar olarak önemlidir.