Etiyopya’nın Zaman Yolculuğu: 2016 Yılına Dönüş
Eğer tekrar 2016 yılına dönmek isterseniz, bunu yapmanın oldukça basit bir yolu olduğunu muhtemelen bilmiyorsunuz. Ancak bu yolu takip etmenin beklediğiniz sonuçları vermeyebileceğini de belirtmek gerekir. Etiyopya’ya seyahat etmek, sizi gerçekten zamanda geriye götürmese de, ülkenin hâlâ 2016 yılını yaşaması oldukça ilginç bir durum.
Dünyanın büyük bir kısmının kullandığı Gregoryen takvimi, her zaman standart takvim olarak kabul edilmiyordu. Bu takvimin kabul edilme süreci ve bu süreçte ülkelerin 10 ile 13 gün arasında zaman kaybetmesinin ardındaki hikaye, buradaki haberimizde detaylı bir şekilde ele alınmaktadır. Çoğu ülke artık Gregoryen takvimini kullanıyor olsa da, yılı ölçmenin farklı yollarını benimseyen birkaç ülke hala mevcut. Örneğin, Etiyopya’da 13 aylık bir takvim sistemi kullanılmaktadır.
- Meskerem
- Tikimt
- Hidar
- Tahsas
- Tir
- Yakatit
- Maggabit
- Myazya
- Ginbot
- Sene
- Hamle
- Nehasa
- Pagume
Etiyopya takviminde, her biri 30 gün olan 12 ay yer alıyor ve bu ayların ardından, yılın durumuna göre beş veya altı gün süren bir ek ay geliyor. Bu sistem, karışık bir ay takvimine alternatif olarak geliştirilmiştir. Ziyaretçilerin kafasını daha da karıştıracak bir başka nokta ise, günlerin saat dilimidir; günler, gece yarısı yerine sabah 6:00’da başlayarak 12 saatlik iki yarıya bölünmektedir.
Etiyopya’nın hâlâ 2016 yılını yaşamasının nedeni, MS 500 yılına kadar uzanan tarihi bir olaydır. Hem Gregoryen takvimi hem de Etiyopya takvimi, İsa’nın doğumunu temel alır. Ancak Katolik Kilisesi, MS 500’de İsa’nın doğumuna dair hesaplamalarını güncellediği halde, Etiyopya kilisesi bu değişikliği yapmamıştır. Bu durum, Etiyopya’nın yeni yılını Gregoryen takvimine göre 11 Eylül’e denk getirir.
Afrika’nın hiçbir zaman sömürgeleştirilmemiş tek ülkesi olan Etiyopya, eski hesaplamalarını sürdürmesi sebebiyle hâlâ 2016 yılına ait bir takvim kullanmaktadır. Bu durum, Etiyopya’nın tarihsel ve kültürel kimliğini koruma çabasını da göstermektedir.