Chicago’da Kuşların Kitlesel Ölümü ve Işık Kirliliği

Chicago’da Kuşların Kitlesel Ölümü

Son zamanlarda meydana gelen bir olay, yaklaşık 1.000 kuşun Chicago’da parlak bir binaya çarparak hayatını kaybetmesine yol açtı. Bu tür kazaların artış göstermesi, bilim insanlarını yapay aydınlatmayla olan ilişkimizin dikkatli bir şekilde gözden geçirilmesi gerektiği konusunda düşünmeye sevk ediyor. Chicago Field Museum’un verilerine göre, 5 Ekim tarihinde Chicago’daki cam yapılarla kaplı büyük bir kongre merkezi olan McCormick Place Lakeside Center‘ın çevresinde yaklaşık 960 göçmen kuşun cansız bedeni bulundu. Ölen kuşların çoğunluğunun palmiye ve sarı sağrılı ötleğenler olduğu belirtildi.

Kuşlar genellikle geceleri göç ederler ve yapay aydınlatma, bu gece yolculuklarında gözlerini kamaştırabilir. Bu da onların yansıtıcı yüzeylere veya cam binalara çarpmasına neden olabilir. Dahası, bu olay, McCormick Place’in cam kaplı binasının ışıklarının göçmen kuşların kitlesel ölümüne neden olduğu ilk durum değil. Field Museum, sosyal medya platformu X’te, “İlkbahar ve sonbahar göç mevsimlerinde her gün, bilim insanlarımız ve gönüllülerimiz, gün doğumunda merkezin pencerelerine çarpan kuşları aramak için erken kalkarlar” açıklamasını yaptı. Ayrıca, “Koleksiyon verileri, birçok göçmen kuşun iklim değişikliği nedeniyle sayıca azaldığını kanıtlıyor. Bilim insanları, göç eden kuşlara yardımcı olmak için şehir ışıklarını kapatmanın faydalarını gözler önüne seriyor: Aydınlatılmış pencereler, kuşların yön bulma yeteneklerini bozar ve çarpışma riskini artırır” ifadelerini ekledi.

McCormick Place de bu durumun bir sorun olduğunu kabul etti ve Instagram üzerinden şu anda “hem acil hem de uzun vadeli çözümler için en iyi seçenekleri belirlemek üzere uzmanlarla istişarede bulunduklarını” duyurdu. İlgili bir şekilde, ışık kirliliğinin göç eden kuşlar için nasıl bir tehdit oluşturduğunu inceleyen yeni bir çalışma bu hafta yayınlandı. Hava durumu radar verilerini kullanan bilim insanları, yapay ışığın, kuşların uzun yolculuklarında nereye ineceklerinin ana göstergesi olduğunu ortaya koydu. Şehir ışıkları, parlayan işaretler gibi davranarak göçmen kuşları, insanlar, kediler, sınırlı besin kaynakları ve çarpışma riski taşıyan sayısız parlak bina ile dolu kentsel alanlara çekiyor.

Dünyamızda hızla devam eden kentleşme ve sürekli artan yapılaşma ile birlikte, ışık kirliliği de keskin bir şekilde artış gösteriyor. Bu durum, hem insan sağlığı hem de ekosistem üzerinde belirgin bir etkiye yol açıyor. Çalışmanın yazarı ve Colorado State Üniversitesi Balık, Yaban Hayatı ve Koruma Biyolojisi Bölümü’nde yardımcı doçent olarak görev yapan Kyle Horton, yaptığı açıklamada, “Işığı çoğu zaman kirletici bir madde olarak düşünmüyoruz, ancak o, kirliliğin tanımına uygun tüm kriterleri karşılıyor” dedi. Horton, “Eğer gece tüm ışıkları kapatmayı başarabilirsek, kuşlar (binalara) çarpmaktan kurtulacak. Bu, kuşlar için anında gözlemlenebilir ve olumlu bir etki yaratacaktır” şeklinde ekledi. Yeni çalışma, Nature Communications dergisinde yayınlandı.