NEOWISE Teleskobunun Emekliliği Yakın
NASA’nın NEOWISE teleskobu, Dünya’ya yakın 200’den fazla nesneyi keşfettikten sonra “emekli olmaya” çok yaklaşmış durumda. Ancak bu teleskop, emekliliğini bir müzede geçirmeyecek. Güneş’ten gelen düzensiz patlamalar, NEOWISE’ın yörüngesinin yavaş bir şekilde alçalmasına ve nihayetinde Dünya’nın atmosferinde yanmasına neden olacak. Bu, NASA’nın yörüngeye yerleştirdiği en ikonik teleskoplardan biri için hüzün verici bir son olarak değerlendirilebilir. James Webb veya Hubble Uzay Teleskobu kadar tanınan bir isim olmasa da, Yakın Dünya Nesnesi Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Keşif Aracı (NEOWISE), astronomlara evreni belgeleme çabalarında yıllar boyunca önemli katkılarda bulundu.
NASA, Aralık ayının başlarında yaptığı bir duyuruda NEOWISE teleskobunun görev süresinin sona ermekte olduğunu bildirdi. Bu teleskop 2009 yılında fırlatıldı, ancak 2013 yılında yeniden etkin hale getirilmesiyle gerçek anlamda görevine başladı. O tarihten bu yana NEOWISE, 200’den fazla yeni Dünya’ya yakın nesneyi kaydetti ve toplamda 3.000’den fazla cismi gözlemledi. Bu gözlemlerinin yanı sıra, teleskop, Dünya’nın asteroitlere karşı savunma stratejilerinin geliştirilmesine de katkıda bulundu. Ayrıca, uzak bir asteroitle buluşmak için çalışan NASA’nın diğer görevlerinden birine destek sağladı.
Uzay ajansı, NEOWISE ile evreni incelemeye devam etmekten mutluluk duysa da, Güneş’in planları NASA’nınkilerle çelişiyor. 2025’te beklenen solar maksimuma doğru yaklaşırken, Güneş’in enerji patlamaları giderek daha düzensiz bir hal alıyor. Bu durumun bir sonucu olarak, NEOWISE yavaş yavaş yörüngesini kaybetmeye başlıyor ve kaçınılmaz olarak yanmak üzere Dünya atmosferine yeniden giriş noktasına doğru ilerliyor. NASA, uzay aracının 2025 yılına kadar kullanılamaz hale gelecek kadar alçalacağını öngörüyor.