Çin’in Nadir Toprak Elementleri Üzerindeki Stratejik İhracat Kısıtlamaları

Çin’in Nadir Toprak Elementleri Üzerindeki Stratejisi

Çin, kısıtlı ihracat listesine nadir toprak elementleri üretimiyle ilgili bir dizi yüksek teknoloji ürününü ekledi. Çin Ticaret Bakanlığı tarafından duyurulan güncellenmiş listede nadir toprak elementlerinden tam 17 kez bahsediliyor. Ülke, bu güncellemeyi, “ekonomik ve teknolojik hak ve çıkarlarını” korumak amacıyla, dışarıdan serbestçe ihraç edilmesi uygun olmayan unsurların bir parçası olarak görüyor. Dış kaynaklardan yapılan analizler, genişletilmiş listenin nadir toprak mıknatısları üretimi, madencilik ve bu maddelerin rafine edilmesi gibi kritik teknolojileri kapsadığını ortaya koyuyor.

Nadir toprak elementleri, günümüzde birçok yüksek teknolojili ürünün üretiminde hayati bir rol oynamaktadır. Çin, şu anda dünyanın en büyük nadir toprak kaynağı olarak öne çıkıyor ve uzun bir süredir ham maddeleri açık denizlere göndermek yerine, bu maddeleri yerel ölçekte rafine ederek veya faydalı bileşenlere dönüştürerek katma değer yaratma politikası izliyor. Bu nedenle, Çin nadir toprak elementlerinin işlenmesi için dünyanın en gelişmiş teknolojilerinin çoğunu geliştirmiştir.

Bu strateji, Pekin’in önemli tedarik zincirleri üzerindeki etkisini artırmış ve örneğin, Temmuz 2023’te yarı iletken üretimi için gerekli olan Galyum ve Germanyum ihracatını kısıtladığında bu gücünü göstermiştir. Dünya genelindeki kaynak şirketleri, nadir toprak elementi yataklarını keşfetmek için yoğun bir şekilde araştırmalar yapıyor ve yeni kaynakları açığa çıkarmak için büyük çabalar sarf ediyor. Hükümetler de yeni keşfedilen kaynakların geliştirilmesini hızlandırmak ve gerekli rafinerilerin yanı sıra diğer altyapının yerinde olmasını sağlamak amacıyla önemli yatırımlar yapıyor.

  • Ancak bu yatırımların karşılık bulması zaman alıyor.
  • Bu süre zarfında, Çin belirli endüstrilerin uluslararası gelişimini yavaşlatmak için yıllarca kullanabileceği bir avantaj elde ediyor.

Yenilenebilir enerji üretimi ve enerji depolama, nadir toprak elementlerine bağımlı iki önemli sektör olduğundan, dünya genelinde net sıfır hedefine ulaşma çabaları sürerken, Çin oldukça güçlü bir konumda kalmaya devam ediyor.

Çin’in yeni ihracat yasakları listesine ilk defa insan kullanımına yönelik hücre klonlama ve gen düzenleme teknolojileri de dahil edildi. Dökme malzeme elleçleme ve taşıma teknolojisi, ihracat öncesinde lisans gerektiren maddeler arasında yer alıyor. Ayrıca, LiDAR teknolojisi de bu listede kendine yer buluyor. ABD’li yasa koyucuların, kısa bir süre önce Çin’in Amerikan yapımı teknolojiyi otonom sistemler inşa etmek amacıyla kullanmasını engellemek için ihracatın yasaklanması yönündeki çağrılarının ardından, Çin’in kısasa kısas bir yaklaşım benimseyeceği izlenimi ortaya çıkıyor.