Berlin’in Batısında 2024BX1 Meteorunun İzleri Aranıyor

Berlin’in Batısında Meteor Arayışı

Geçtiğimiz hafta sonu, Berlin’in 100 kilometre batısında Dünya atmosferine giren bir cisimden geriye kalan meteor parçalarını bulma çabaları devam ediyor. Bilim insanları, 2024BX1 meteorunun inişine dair mümkün olduğunca fazla fotoğraf toplayarak, bu değerli anı belgelemeye hevesliler. Erken saatlerde, 1 metre genişliğindeki bir asteroidin geleceği hakkında uyarı alan Orta Avrupalılar, gökyüzünde meydana gelen bu olağanüstü olayı gözlemleme fırsatı buldular.

Daha önceki dönemlerde meteorlar aniden ortaya çıkarken, günümüzde gökyüzündeki gözlemlerin artması, küçük asteroitleri atmosferdeki yolculuğunun son anlarında tespit etme ve uyarı verme imkanı sağlamaktadır. Ancak, bu uzay kayası, enkaz bulma şansını en aza indirip, çok küçük bir potansiyel gözlemci havuzu bırakarak İzlanda kıyılarına düştü. Gezegenin büyük bir kısmının okyanuslarla kaplı olması ve geri kalan kısmında da insanların yaşamıyor olması, bir nesnenin atmosferdeki gelişini tahmin etsek bile, çok az kişinin bu olaya tanıklık etmesine neden oluyor.

Geçtiğimiz yıl, Manş Denizi üzerinde yaşanan benzer bir olayda daha küçük bir asteroit yandı. Olay, altında hiç kimsenin bulunmadığı güvenli bir bölge olmasına rağmen, yoğun nüfuslu kıyılardan gelen fotoğrafçıları oldukça heyecanlandırdı. 2024BX1 meteoru ise doğu Almanya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nden görüldü. Eğer birkaç saat önce atmosfere girmiş olsaydı, onu milyonlarca insan görebilirdi. Ancak, yerel saatle 01:32’de meydana geldiği için, gece sıcaklıklarının sıfırın çok altına düştüğü bu saat diliminde çok fazla tanık bulunmadı. Yine de, bazı kişiler bu olağanüstü olayın peşine düştü.

Görüntüleri paylaşan Twitter kullanıcısı, bu olayı duyuranlardan biriydi. Geçtiğimiz yılki olayda olduğu gibi, bu tahmin de görüntülerindeki titremeyi fark eden başarılı küçük gezegen avcısı Krisztián Sárneczky’den geldi. Uluslararası Meteor Örgütü (IMO) ve NASA Asteroid Watch tarafından daha geniş bir kitleyle paylaşılan Sárneczky’nin uyarısı, uyanık ve çevrimiçi olanlar için 75 dakika önce gelen bir uyarı gibiydi. Hatta IMO, olayı görüntüleyemeyecek kadar uzaktaki herkese web kameralarının bağlantılarını bile sağladı.

Sárneczky’nin tweeti ile birlikte daha fazla veri toplanması, bu tür olaylarla ilgili araştırmalar için her zaman büyük bir avantaj sunuyor. Meteoru gören ya da daha iyisi kaydeden herkesin kendi kayıtlarını paylaşması teşvik ediliyor. Parçaların atmosferde sağlam kalması ve yere ulaşması için uzay kayalarının genellikle daha büyük olması gerektiği biliniyor. Ancak, internette bu meteoru etkileyen dik giriş açısının ve Dünya’ya göre düşük hızın, parçaların sağlam kalma ihtimalini artırmış olabileceği yönünde spekülasyonlar var. Eğer bu doğruysa, avcıların şanslarını en üst düzeye çıkarmak için bir sonraki kar yağışına kadar beklemeleri gerekecek.