Yapay Zeka ve Telif Hakları: YouTube Videolarının Kullanımı Üzerine Tartışmalar

Medyaya sızan bilgilere göre, OpenAI ve Google, yapay zeka modellerini YouTube videolarından elde edilen metinler üzerinde eğiterek içerik oluşturucuların telif haklarını ihlal etme potansiyeli taşıyor. Bu durum, yapay zeka teknolojilerinin içerik oluşturma süreçlerine nasıl entegre edildiğini ve bu süreçlerin etik boyutlarını yeniden gündeme getiriyor.

OpenAI, Google ve Meta’nın yapay zeka sistemlerine aktarabilecekleri veri miktarını artırmak için ne kadar ileri gidebileceklerini anlatan bir rapor, bu şirketlerin uygulamaları hakkında bilgi sahibi olan birçok kaynağa atıfta bulunuyor. Bu haber, YouTube CEO’su Neal Mohan’ın Bloomberg Originals’a verdiği bir röportajda, OpenAI’nin yeni metin-video oluşturucusu Sora’yı eğitmek için YouTube videolarını kullanmasının platformun politikalarına aykırı olduğunu belirtmesinden sadece birkaç gün sonra gündeme geldi.

Yapay Zeka Eğitimi ve İçerik Üreticileri

  • OpenAI, bir milyon saatten fazla YouTube videosunu yazıya dökmek için Whisper adlı konuşma tanıma aracını kullanıyor.
  • Bu videolar daha sonra, GPT-4’ü eğitmek için değerlendiriliyor.
  • Daha önce, OpenAI’nin iki yapay zeka sistemini eğitmek için YouTube videolarını ve podcast’leri kullandığına dair iddialar ortaya atılmıştı.
  • OpenAI başkanı Greg Brockman da bu süreçte yer alan kişiler arasında sayılmaktadır.

Google sözcüsü Matt Bryant, Google kuralları gereği “YouTube içeriğinin izinsiz olarak kazınması ya da indirilmesine” izin verilmediğini ve şirketin OpenAI’nin böyle bir faaliyetinden haberdar olmadığını belirtiyor. Ancak raporda, Google’da OpenAI’nin YouTube videolarını kendi yapay zeka modellerini eğitmek amacıyla kullandığını bilen ancak buna karşı harekete geçmeyen kişilerin olduğu iddia ediliyor. Google ise, bu eğitimler için yalnızca içeriklerinin bu şekilde kullanılmasını kabul eden içerik oluşturucuların videolarını kullandıklarını savunuyor.

Raporda ayrıca, Google’ın Haziran 2023’te gizlilik politikasını, yapay zeka modellerini ve ürünlerini eğitmek amacıyla Google Docs ve Google Sheets gibi diğer servislerdeki içerikleri kullanabilecek şekilde değiştirmek istediği vurgulanıyor. Google’ın bu yeni politikaları Temmuz ayında yürürlüğe girdi.