Uzay İstasyonlarında Bakteri Araştırmaları
Uzay istasyonları, filmlerde ve dizilerde genellikle steril ve aşırı temiz ortamlar olarak tasvir ediliyor. Ancak, insanların bulunduğu her yerde olduğu gibi, yanımızda getirdiğimiz bakteriler de bu ortamlarda yaşamaya devam ediyor. Dolayısıyla, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) bakterilerin varlığı kaçınılmaz ve bu bakterilerin hızlı bir şekilde mutasyona uğrayabildiği gözlemleniyor.
2018 yılında UUİ’de Enterobacter bugandensis adlı bakterinin beş farklı türü keşfedilmişti. Ancak, yeni bir çalışma, uzay istasyonunda toplam 13 farklı türün varlığını bildirmektedir. Önceki analizler bu bakteriler arasında bazı benzerlikler olduğunu göstermiş olsa da, daha derinlemesine yapılan genetik incelemeler, uzay istasyonunun kendine özgü ortamında bu türlerin Dünya’daki E. bugandensis’ten hem genetik hem de işlevsel olarak önemli ölçüde farklılaştığını ortaya koyuyor.
Araştırmacıların belirttiğine göre, UUİ üzerindeki bakteriler, Dünya’da bulunan akrabalarına kıyasla bazı özel genler taşıyor. Uzayda bakterilerin nasıl mutasyona uğradığını anlamak, hem astronotların sağlığını korumak hem de bu patojenlerle etkili bir şekilde mücadele etmek adına alternatif yöntemlerin geliştirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Bu yeni türlerin, mikro yerçekimine adaptasyon süreçleri, onların bazı önemli zayıflıklarını gizleyebilir. Araştırma ekibi, “Bu genler, UUİ’nin benzersiz ortamında patojenik mikroorganizmalara karşı tedavi için değerli hedefler olarak hizmet edebilir” şeklinde açıklamalarda bulunuyor.
Ancak, araştırmacılar genetik analizde bazı sınırlamalar olduğunu kabul ediyor ve bu türlerin yalnızca uzay koşullarından kaynaklandığını kesin olarak söylemenin mümkün olmadığını vurguluyorlar.
Bu çalışma, Microbiome dergisinde yayımlandı.