Michael Jackson’ın hastalığı olarak bilinen vitiligo’yu duymuş olmalısınız. Bu durum, vücuttaki renk pigmentlerinin kaybı ile derinin renk değiştirmesi anlamına geliyor. Ancak ilginç bir şekilde, bu hastalık sadece insanlar için değil, hayvanlar için de geçerli. İki buçuk yıl önce tamamen siyah olan bir köpeğe vitiligo teşhisi konması, bu hastalığın hayvanlar üzerindeki etkilerini gözler önüne serdi. Köpeğin renk değişimini belgeleyen bir kişi, sosyal medyada bu durumu paylaştığında büyük ilgi topladı.
Vitiligo’nun nedenleri, tıp bilimi için hala bir muamma. Cilde ve saçı rengini veren hücrelerin bazı sebeplerle bozulduğu biliniyor. Ancak bu bozulmaya neden olan faktörler hala tam olarak çözülebilmiş değil. Buster adındaki köpeğin sahibi Matt Smith, Oklahoma City’de köpeğinin vitiligo sürecini Reddit’te paylaştığında, köpeğin nasıl bembeyaz tüylerle kaplandığı merak konusu oldu.
Hayvanlarda vitiligo genellikle, vücudun diğer bölgelerine yayılmadan önce yüz bölgesini, özellikle de burnu etkileyen ağrısız beyaz deri ve tüy lekelerine yol açıyor. Evcil hayvanlardaki vakaların çoğu kalıtsaldır ve bazı ırklar, diğerlerine oranla vitiligo geliştirme konusunda daha fazla yatkınlık gösteriyor. Bu ırklar arasında şunlar bulunuyor:
- Rottweiler
- Dachshund
- Sibirya Huskie
- Belçika Tervuren
- Golden Retriever
- Sarı Labrador
- Alman Çoban Köpeği
- Doberman Pinscher
- Eski İngiliz Çoban Köpeği
- Alman Shorthaired Pointer
Şu an için vitiligo için kesin bir tedavi bulunmamakta. Ancak bazı veterinerler, melanosit üretimini teşvik etmek amacıyla hayvanı güneşe daha fazla maruz bırakmayı önermektedir. İnsanlarda vitiligo, yaklaşık her 200 kişiden birinde görülmektedir ve bu hastaların yarısında ilk belirtiler 20 yaşından önce ortaya çıkmaktadır. Ne yazık ki, bu hastalık için kanıtlanmış bir tedavi yöntemi mevcut değildir.