ASUS, Kripto Para Madenciliği ve PC Talebindeki Düşüşü Değerlendirdi

Tayvanlı Donanım Devi ASUS, Kripto Para Madenciliği ve PC Talebindeki Düşüşü Değerlendirdi

Tayvan merkezli donanım üreticisi ASUSTeK, kripto para madenciliği için GPU’lara olan talebin önemli ölçüde azaldığını ve kişisel bilgisayar pazarındaki talebin yaklaşık %10 seviyelerine düştüğünü açıkladı. Şirketin ilk çeyrek gelir duyurusu sırasında konuşan eş CEO S.Y. Hsu, bu talep düşüşünün, kripto endüstrisinin artan enerji tüketimi ile ilgili eleştirilere yanıt vermesi sonucunda gerçekleştiğini belirtti.

Hsu, madencilik belirteçlerinin doğrulama süreçlerinde kullanılan iş kanıtı algoritmalarından, depolama ortamında yer kaplayan verilerin doğrulanabilir oluşturulmasına dayanan alan kanıtı algoritmalarına geçiş yapıldığını ifade etti. Ayrıca, ASUS’un kripto müşterilerinin kaybı konusunda endişe duymadığını, çünkü bu durumun fiyatların normalleşmesini sağladığını vurguladı.

Hsu, gelecek yıl oyun dizüstü bilgisayarları satışında bir artış beklediğini de sözlerine ekledi. Ancak, şirketin genel PC pazarının COVID-19 öncesi seviyelere yakın bir düşüş göstermesini öngördüğünü belirtti. İkinci çeyrek için yapılan tahminler, yatırımcıların PC satışlarının çeyreğe göre %10 civarında bir düşüş göstermesini ve bileşen satışlarının ise %10 ile %15 arasında gerilemesini beklemeleri gerektiğini önerdi.

Bunun yanı sıra, Hsu tedarik zinciri sorunlarına da dikkat çekti ve silikonun artık ASUS’un en büyük sorunu olmadığını ifade etti. Hsu, güç yönetimi çipleri hariç, “Konu entegre devreler olduğunda, tedarik yönetilebilir bir seviyede” şeklinde konuştu. Ayrıca, kamera bileşenleri ve baskılı devre kartı sarf malzemeleri gibi unsurların kıtlığı, ASUS’un karşılaştığı yeni darboğazlar olarak öne çıktı.

Bir diğer sıkıntının ise ABD limanlarında yaşanan sorunlar olduğunu belirten Hsu, “ABD’de önemli bir liman tıkanıklığı veya konteyner ve kamyon şoförü sıkıntısı gördük” dedi. Hsu, mevcut durumun daha da kötüleşmediğini, ancak kısıtlamaların devam ettiğini de sözlerine ekledi: “Bu nedenle, nakliye ücretlerine veya hava taşımacılığına bakıyor olsanız da maliyet yüksek kalıyor. Elbette yüksek nakliye maliyetleri bizim için maliyet baskısı yaratıyor. Ama yine de hepsi bu. Beklenen ve yönetilebilir düzeyde.

ASUS, ilk çeyrek için 128 milyar NT (yaklaşık 4.3 milyar ABD doları) gelir elde ederek, yıllık %18’lik bir artış kaydetti. Net karı ise yıllık %7 artış ile 10.4 milyar dolara ulaştı. Yöneticiler, yatırımcılara ikinci çeyreğin zorlu geçebileceğini belirtti. Tahminlere göre, Çin’deki kapsamlı COVID-19 kilitlenmeleri satışların bir kısmını azaltacak ve envanter seviyeleri yükselecektir. Ancak şirket, üçüncü çeyrekle birlikte satın alma dönemi geldiğinde, artan bu envanterin büyümenin itici gücü olacağına inandığını vurguladı.