Neuralink’in İlk İnsanlı Denemesi: Zorluklar ve Gelişmeler
Elon Musk’ın Neuralink şirketinin, beyin implantı denemelerine dair yaptığı son güncelleme, sürecin düşündükleri kadar sorunsuz ilerlemediğini gözler önüne serdi. Şirket, insanların zihinleriyle cihazları kontrol edebilmesini sağlayacak bir beyin-bilgisayar arayüzü oluşturma hedefi doğrultusunda geliştirdiği N1 cihazını, bu yılın başlarında 29 yaşındaki Noland Arbaugh’a implante etti. N1 cihazı, insan saçından daha ince olan 64 “iplik” şeklinde bir araya getirilmiş 1.000’den fazla elektrot içeren, nöronlardan gelen sinyalleri yönlendirmek için tasarlanmış bir sistemden oluşuyor. Bu esnek iplikler, motor korteksine cerrahi bir robot yardımıyla bağlandı.
Ancak, implantın çalışma sürecinde sorunlar yaşandı. Neuralink, bir blog yazısında, “Ameliyatı takip eden haftalarda beyinden bir dizi iplik geri çekildi ve bu da etkili elektrot sayısında net bir azalmaya neden oldu” şeklinde bir açıklamada bulundu. Bu durum, implantın, bir bilgisayar imlecini yalnızca zihinle kontrol etmeyi içeren görevinde, saniye başına bit (BPS) cinsinden ölçülen hız ve doğruluk açısından ciddi bir gerilemeye yol açtı.
Wall Street Journal’ın haberine göre, Neuralink implantı kaldırmayı düşünüyor olsa da, şirketin yetkilileri, yaşanan sorunları aşmanın mümkün olduğunu belirtti. Sorunların, sinir sinyallerinin kaydedilmesi için kullanılan algoritmada ve bu sinyallerin daha sonra imleç hareketlerine dönüştürülmesinde yapılan değişikliklerle çözülebileceği ifade edildi. Neuralink, bu değişikliklerin “BPS’de hızlı ve sürekli bir iyileşmeye yol açtığını ve bu gelişmenin artık Noland’ın ilk performansının yerini aldığını” belirtti.
Implantın yetenekleri, Mart ayında sosyal medya platformu X’te canlı yayınlanan bir gösterimle ilk kez kamuoyuna tanıtıldı. Omuzlarından aşağısı felç olan Arbaugh, bu gösterim sırasında satranç oynayabilmek için imleci kontrol etti. O anlarda Arbaugh, “Satranç oynamayı seviyorum; bu yüzden hepinizin bana yapmamı sağladığı şeylerden biri bu. Son birkaç yılda pek bir şey yapamadım, özellikle de bu şekilde” diye ifade etti ve ekledi: “Artık her şey beynim tarafından yapılıyor.”
Ancak bu deneme, beraberinde birçok tartışmayı da getirdi. Neuralink, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden (FDA) insan denemeleri gerçekleştirmek için onay aldıktan kısa bir süre sonra, araştırmanın hayvanlar üzerindeki testlerinde yaşanan ciddi sorunlar nedeniyle federal bir soruşturma başlatıldı.
İlk yorum yapan olun