Tayland’da Yeni Bir Yılan Türü: Mağara Kukri Yılanı Keşfi

Tayland’da Yeni Bir Yılan Türü Keşfedildi

Tayland’da iki sürüngen avcısı, “bıçak benzeri” dişleri olan yeni bir yılan türünü keşfetti. Bu heyecan verici buluş, yılanın karnının altında “dikey kaya yüzeylerine tırmanma” yeteneği sağlayan güçlü çıkıntılı pullar bulundurmasıyla dikkat çekiyor.

Keşiflerine “Mağara Kukri Yılanı” veya Oligodon speleoserpens adını veren sürüngen avcılarından biri, “Bu zorlu çevredeki hayata özellikle uyum sağlamış” şeklinde bir açıklama yaptı. Yeni türün sınıflandırılmasına yardımcı olan biyologlar, bu yılanın “bıçak şeklindeki genişlemiş iki üst dişinin” ve tırmanma çıkıntılarının yeni bir türe işaret eden “güçlü kanıtlar” sunduğunu belirtti.

Sürüngen avcıları, yeni türün örneklerini elde edebilmek için beş kat yükseğe tırmanmak zorunda kaldı. Tayland’ın Sakaerat Koruma ve Yılan Eğitim Ekibi’nde görev yapan genç sürüngen uzmanı Harry Ward-Smith, yeni Mağara Kukri Yılanı’nın bir örneğinin yaklaşık 15 metrelik bir uçurum yüzüne tırmanarak yakalandığını bildirdi. Ward-Smith, 26 Nisan’da Facebook’ta yaptığı bir paylaşımda, “Bu inanılmaz derecede riskliydi ama ‘serbest solo’ (ipsiz tırmanma) yapmaktan başka seçeneğim yoktu” dedi.

Bangor Üniversitesi’nde eğitim almış olan herpetolog (sürüngen zoologu) Ward-Smith, “Bu yılanın önemini biliyordum ve hiçbir koşulda onun elimizden kaçmasına izin vermeyecektim” ifadelerini kullandı. Genç sürüngen avcılarına yeni bulgularının yayımlanmasında destek olan Lomonosov Moskova Eyaleti ve Michigan Üniversitesi’ndeki sürüngen araştırmacıları, dağların yer altı mağaralarının derinliklerinde daha fazla yılan örneğinin bulunabileceğini belirtti.

Vertebrate Zoology dergisinde bu Nisan ayında yayımlanan makalelerinde bilim insanları, “Bu spekülasyonlar ancak gelecekte O. speleoserpens’e ilişkin ek gözlemler yapılırsa doğrulanabilir” diye yazdı. Mağarada yaşayan ve uçurumdan sarkan bu yılanın gövdesi açık-orta kahverengi tonlarında olup, başına doğru daha açık bir gölgeye sahip ve bireysel pullarının etrafında siyah kenarlıklar bulunuyor.

Bu ilk çalışmada yalnızca üç adet yeni yılan örneği elde edilmiş olmasına rağmen, bu örnekler, kısmen “tırmanma desteği” alt kısmı sayesinde, O. speleoserpens’in yeni bir tür olduğunu kesin olarak tanımlamak için yeterliydi. Sürüngen avcıları, başlangıçta keşif gezilerine Trimeresurus ciliaris ya da “kireçtaşı kirpik çukur engerek” adı verilen tamamen farklı bir türün örneklerini aramak için başlamışlardı.