Pamuk Şeker Gibi Bir Gezegen: WASP-193b

Yıldızların Arasında Pamuk Şeker Gibi Bir Gezegen: WASP-193b

Mars’ın, Jüpiter’in üzerine çarpan devasa asteroidler, öldürücü radyasyonuyla dünyayı tehdit eden güneş fırtınaları, her sene bir sağdan bir soldan dünyanın etrafında vızır vızır dönen ürkütücü kuyruklu yıldızlar… Evet, bunlar bizim yaşadığımız dünyanın acımasız gerçekleri. Ancak galaksinin başka bir köşesinde, çok daha “soft” bir yaşam mümkün olabilir mi? İşte bu sorunun cevabı hala belirsiz. Fakat NASA, sonunda “soft” bir gezegen keşfetti.

Yeni keşfedilen gezegen, devasa cüssesine rağmen yoğunluğu sadece pamuk şeker kıvamında. Evet, doğru duydunuz; pamuk gibi yumuşacık bir gezegen keşfettik ve bu, evrende keşfettiğimiz ikinci düşük yoğunluklu gezegen olma özelliğini taşıyor. WASP-193b adı verilen bu gezegen, Jüpiter’den yüzde 50 daha büyük ama yedi kat daha az kütleli. Her 6,25 günde bir yıldızının etrafında dönerken, bu da onu oldukça hızlı bir gezegen yapıyor.

Aslında gezegenin bu kadar düşük yoğunluk olmasının sebebi, güneşine çok yakın olması. Güneşin çekimi ve diğer fiziksel kuvvetler, gezegeni olabildiğince şişiriyor ve bu da yoğunluğunu düşürüyor. Kim bilir, belki de uzak bir gelecekte, bu gezegen tamamen tuz buz olacak, parçalanacak ve sonunda güneşi tarafından yutulacak.

Liège Üniversitesi’nin EXOTIC Laboratuvarı’nda Doktora Sonrası Araştırmacı olan baş yazar Dr. Khalid Barkaoui, yaptığı açıklamada: “WASP-193b, çok daha küçük olan Kepler-51d’den sonra bugüne kadar keşfedilen ikinci en az yoğun gezegen.” diyor ve ekliyor: “Son derece düşük yoğunluğu, onu bugüne kadar keşfedilen beş binden fazla ötegezegen arasında tam bir anomaliye dönüştürüyor. Bu son derece düşük yoğunluk, evrende kolay kolay göremeyeceğimiz, oluşumu ve bir arada durması son derece zor bir yapı.”

Karşılaştırmak gerekirse, Jüpiter, dev bir gezegen olmasına rağmen santimetreküp başına 1,33 gram yoğunluğa sahipken, Dünya’nın santimetreküp başına 5,51 gram yoğunluğu var. WASP-193b’nin santimetreküp başına 0,059 gram yoğunluğu ise Dünya’dan bin kat daha düşük bir yoğunluk anlamına geliyor. Yani, bir gaz bulutu olan Jüpiter’den bile 23 kat daha düşük yoğunlukta bir gezegenden bahsediyoruz.

Elbette, gezegenin pamuk şeker gibi olması bir benzetmeden ibaret ve muhtemelen gezegendeki fiziksel şartlar son derece ağır; güneşe yakınlığı nedeniyle de cehennem gibi bir ortamda varlık gösteriyor. Ancak WASP-193b ile evrende saklanmış garipliklerden birini daha bulup kayda geçirmiş olduğumuz bir gerçek.