Çinli Bilim İnsanlarının Kriyojenik Çalışmaları
Çinli bilim insanları, beyinlerimizi sonsuza kadar koruma yolunda önemli bir adım attılar. Yapılan araştırmalarla, beyin dokusunu kriyojenik olarak dondurup hasar vermeden başarıyla çözen ilk ekiplerden biri oldukları ortaya çıktı. Üstelik, donmuş nöronlar bile normal şekilde sinyal göndermeye devam ediyordu. Aşırı hassas ve süngerimsi yapıya sahip beynin dondurulması genellikle ciddi hasarlara yol açtığı için bu, bilim dünyası için büyük bir zorluktu.
Bu başarı, yalnızca yeni ilaçları incelemek isteyen sinirbilimciler için değil, aynı zamanda gelecekte insanları hayata döndürme fikrini de ileriye taşıyabilir. Araştırmanın sırrı, MEDY adlı karmaşık bir kimyasal karışımda gizli. Harvard eğitimli sinirbilimci ve Şanghay’daki Fudan Üniversitesi’nde çalışan Profesör Zhicheng Shao, nöronları donmuş haldeyken zarar görmekten korumayı başardı. Dr. Shao, Cell Reports Methods dergisinde yayımlanan çalışmasında, “MEDY, insan beyin dokusunun kriyoprezervasyonu için kullanılabilir
Elbette bu süreçteki en büyük sorun, vücudun tamamını, özellikle de beyni nasıl kriyoprezervasyon (dondurarak koruma) yapacağımızı henüz tam olarak bilmiyor olmamız. Ancak bu “ufak” ayrıntı, işletmelerin bu heyecandan faydalanmalarını engellemedi. 20. yüzyılın ortalarından beri Michigan, Arizona ve Avustralya’da kriyojenik laboratuvarlar ortaya çıkarken, günümüzde bu alan tekrar popülerlik kazanıyor.
- Örneğin, Michigan merkezli Cryonics Lab’de, tam vücut koruma 28.000 dolardan başlıyor. Bu laboratuvarın müşterileri, 2006 yılından bu yana üç katına çıkarak şu anda 1.975’ten fazla kalıcı müşteriye ulaşmıştır.
Her kriyojenik işletmenin, beyin ve vücutları korumak için kendi özel karışımı bulunuyor, fakat bilim insanları henüz beynin dondurulması sırasında korunmasının kesin bir yolunu keşfetmiş değiller. Beyin hücrelerimizin yaklaşık %80’i sudan oluştuğu için, donma işlemi sırasında buz kristalleri oluşabiliyor. Bu kristaller, hücrelerimize, özellikle de hassas beyin hücrelerine zarar verebilir ve çözülürken işlevselliğini kaybetmesine neden olabilir.
Bu nedenle, Profesör Shao ve ekibi, beyin dokusunu kristallerle ilgili sorunlar yaşamadan soğutabilen ve yaşlanmayı durduran farklı bir madde arayışına girdi. Bu yöntem, motorlarımızda kullandığımız antifriz gibi düşünülebilir. Antifriz, suyun motoru soğutmasını sağlarken donmasını önler.
Beyni Normal İşlevleri ile Geri Döndürmek
Geliştirilen MEDY karışımı sayesinde beyin dokusu, donma sürecinden hasarsız çıkmanın yanı sıra, normal işlevini de geri kazanarak hayata döndü. Cryonics Institute başkanı Dennis Kowalski, Discover Magazine’e verdiği demeçte, gelecekte tüm vücutla nasıl yapılacağını öğrenmek istiyorsak, öncelikle bir kişinin ölüm sebebini tedavi edebilmemiz ve yaşlanmayı tersine çevirebilmemiz gerektiğini vurguladı.
Profesör Shao’nun geliştirdiği karışım, beyin dondurma işlemi öncesinde başarıyla koruma sağlayan ilk madde değil. Diğer dondurma süreçleri de umut verici sonuçlar vermişti, ancak kendi içinde bazı sorunlar barındırıyordu. Örneğin, domuz beyinlerinde büyük başarı elde eden popüler bir yöntem, bir kişi hala hayattayken beyne formaldehit sıvısı pompalamayı içeriyor. Ancak bu işlem, deneği öldürmekle kalmıyor, aynı zamanda beyin dokusunun daha sonraki canlandırılmasını imkansız hale getiriyor.
Yine de, MEDY gibi çözümler sayesinde elde edilen dondurulmuş beyinlerle laboratuvar ortamında gerçekleştirilmesi gereken pek çok deney ve araştırma mevcut. Bu süreç, daha fazla dokunun incelenmesine olanak tanıyacak ve birçok hastalığın ve sorunun daha iyi anlaşılabilmesini sağlayacaktır.