Çin’in Gizemli Uzay Görevi: Yeni Bir Nesne Yörüngede
ABD Uzay Kuvvetleri’ne göre, Çin tarafından geliştirilen isimsiz uzay aracı, uzaya yeni bir bilinmeyen nesne daha bıraktı. Bu gizemli cisim, şu anda 59884 (Uluslararası tanımlayıcı 2023-195G) olarak adlandırılmaktadır. Çin’in uzay uçağı, ilk kez 14 Aralık 2023’te yörüngeye ulaştı ve o zamandan bu yana 165 günden fazla bir süre boyunca yörüngede kalmayı başardı. Son olarak, 24 Mayıs’ta yeni bir nesne tespit edildi. Uzay aracı, Dünya’nın yörüngesinde geçirdiği süre boyunca bir dizi ilginç nesne yerleştirdi ve dikkat çekici sinyaller yaydı.
Yeni nesnenin tam olarak ne olduğu belirsizliğini korurken, araştırmacılar bu konuda bazı teoriler geliştirmiş durumda. Uzay uçağı, ikinci uçuşu sırasında yörünge testinin bir parçası olarak, birden fazla yeniden yakalama gerçekleştirmek üzere bir nesneyi kullanmış olabilir. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Jonathan McDowall, X sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda, “602 x 608 km x 50,0 derecelik bir yörüngedeki Çin CSSHQ uzay uçağıyla ilişkili yeni bir nesne (59884/2023-195G) kataloglandı24 Mayıs 19:00 UTC civarında fırlatılmış gibi görünüyor. Bu nesne bir uydu altı konuşlandırması olabilir ya da görev tamamlandıktan sonra fırlatılan bir donanım parçası olabilir (uzay uçağının ilk uçuşu da benzer bir şey yaptı). Uçağın yakında manevra yapıp yapmayacağını veya iniş yapıp yapmayacağını görmek ilginç olacak.” dedi.
Sırlarla Dolu Bir Uzay Görevi
Çin, uzay uçağı görevi hakkında sırlarını saklamaya devam ediyor. Faaliyetle ilgili olarak ortaya çıkan tek resmi rapor, fırlatmadan saatler sonra yayınlanan kısa bir lansman raporuydu. Bu raporda, “Uzayın barışçıl kullanımına yönelik teknik destek sağlamak amacıyla yeniden kullanılabilir teknoloji doğrulaması ve uzay bilimi deneylerinin planlandığı gibi gerçekleştirileceği” belirtilmişti. Çin’in uzay uçağı şu anda üçüncü görevinde ve pek çok kişi, bu aracın ABD’nin X-37B uzay aracına benzer yeteneklere sahip olduğuna inanıyor. Her iki uzay aracı da yeniden kullanılabilir özellikleriyle öne çıkıyor ve uzay teknolojisinde önemli bir gelişmeyi temsil ediyor. Bu araçlar, yörüngeye çıkma maliyetlerini azaltma ve görev sıklığını artırma potansiyeline sahip.
Uzay uçağının 2020 yılındaki ilk uzay uçuşu iki gün sürerken, 2022 yılındaki ikinci uçuşu 276 gün boyunca devam etti. Her iki yörünge yolculuğu, uzayda bir nesnenin serbest bırakılmasını içeriyordu. Mevcut görev sırasında uzay uçağı, yörüngesini değiştirmek için çeşitli manevralar gerçekleştirdi. Başlangıçta, 50 derece eğimli, 333 km x 348 km yükseklikte bir yörüngeye girdi. ABD Uzay Kuvvetleri’nin uzay alanı farkındalığı verilerine göre, uzay aracı daha sonra bir dizi manevra ile yörüngesini şu anda bulunduğu 602 km x 609 km’ye yükseltti.