Google’ın Sürdürülebilir Bay View Kampüsü

Google’dan Yenilikçi Bir Kampüs: Bay View

Google, Kaliforniya’da tamamen su ile üretilen elektriği kullanan, net su pozitif bir kampüs açtı. Şirket, bu yeni kampüsün, kendi tasarladığı ilk tesis olduğunu ve çevresel sürdürülebilirliği ön planda tuttuğunu belirtti. Bay View, Kuzey Amerika’daki en büyük jeotermal enerji kurulumuna ev sahipliği yapıyor. Bu jeotermal sistem, tesisin ısıtılması ve soğutulması işlevlerini üstlenerek enerji verimliliğini artırıyor.

Google, bu yenilikçi tasarım sayesinde yılda yaklaşık 20.000.000 litre su tasarrufu sağlayacağını tahmin ediyor. Bu miktar, geleneksel bir sistemin sıcaklık düzenlemesi için kullanacağı suyun %90’ına denk geliyor. Kampüs, etkileyici bir güneş paneli çatısına sahip; bu çatı, şirketin “ejderha ölçeğinde güneş kabuğu” olarak adlandırdığı bir modelde aşağıya doğru eğimli bir şekilde inşa edilmiştir. Google, bu güneş çatısının ve çevredeki rüzgar çiftliğinin, kampüse zamanın %90’ında karbonsuz enerji sağlamasını hedefliyor.

Bay View kampüsü, doğa ile mimariyi daha bütünleşik bir şekilde bir araya getiren daha geniş bir Silikon Vadisi trendinin parçası olarak öne çıkıyor. Microsoft’un yeni Silikon Vadisi Kampüsü ve Apple’ın yaklaşan Austin kampüsü, benzer tasarım tekniklerini kullanarak çevre dostu bir yaklaşım sergiliyor. Facebook da, 2018’de Menlo Park kampüsünü, yeşil alanlar ve büyük sekoya ağaçları içeren bir Frank Gehry tasarımı ofis ile genişletmişti.

Bay View kampüsü, Google’ın Mountain View’deki genel merkezine yaklaşık iki kilometre mesafede yer alıyor. Bu kampüste, içme suyu dışındaki her şey için geri dönüştürülmüş su ve yağmur suyu kullanılacak. Toplanan su, soğutma kuleleri, tuvaletler ve sulama amaçları için değerlendirilecek. Google, 2030 yılına kadar ihtiyaç duyduğu suyun %120’sini yenilenebilir kaynaklardan toplayarak çevresel hedeflerini gerçekleştirmeyi planlıyor.

Yeni kampüs, Google’ın kısa bir süre önce açılan Manhattan kampüsünün temelini oluşturan “biyofilik tasarım” felsefesinden ilham alıyor. Bu tür tasarımlar, doğal unsurları modern yapı yöntemleriyle harmanlayarak yeşil alanlar, doğal ışık ve organik malzemelerle zenginleştiriyor. Google, Bay View’deki her masa için dış mekan manzarasına yer verileceğini ve tipik sistemlerin genellikle %20 ila %30 dış hava kullanırken, havalandırma sisteminin %100 dış hava ile çalışacağını vurguluyor.

Kampüsün alt katı, insanların sosyal etkinlikler için bir araya gelebileceği bir toplanma alanı olarak planlanmışken, üst kat ise avlularla ayrılmış “daha küçük mahalleler” şeklinde tasarlanmış. Kampüs içindeki diğer olanaklar arasında, yedi kafeye sahip iki mutfak, ıslak çayırlar, ormanlık alanlar ve bataklık gibi 17 dönümden fazla doğal alan yer alıyor.