Yapay Zeka Araçlarının Kullanım Durumu ve Geleceği

Yapay Zeka Araçlarının Kullanımı Üzerine Yeni Bir Araştırma

Eğer ChatGPT ve diğer yapay zeka araçları karşısında kafanız karışıksa veya bu teknolojilerin gerisinde kalmış gibi hissediyorsanız, endişelenmenize gerek yok. Yeni yayınlanan geniş kapsamlı bir uluslararası araştırma, çoğu kişinin üretken yapay zeka araçlarını düzenli olarak kullanmadığını ortaya koyuyor.

BBC tarafından bildirildiğine göre, Reuters Enstitüsü ve Oxford Üniversitesi’nin altı farklı ülkede 12.000’den fazla katılımcıyla yaptığı anket, yapay zekanın günlük yaşamda ne kadar az kullanıldığını gözler önüne seriyor. ChatGPT, Google Gemini ve Microsoft Copilot gibi popüler üretken yapay zeka araçlarını kullananların çoğu, bunları yalnızca “bir veya iki kez” denediklerini ifade ediyor. Örneğin, ABD’de bu araçları günlük olarak kullandığını söyleyenlerin oranı sadece %7, Birleşik Krallık’ta ise %2 gibi düşük bir seviyede kalıyor. Hatta, tüm ülkelerdeki katılımcıların önemli bir kısmı, bu araçlardan bazılarına aşina bile değildi; ABD’de %47, Birleşik Krallık’ta ise %42 oranında katılımcı ChatGPT’yi hiç duymamıştı. Diğer yapay zeka araçları için bu oran daha da yüksek.

ChatGPT’den sonra en çok tanınan yapay zeka araçları arasında Google Gemini, Microsoft Copilot, Snapchat My AI, Meta AI, Bing AI ve YouChat bulunuyor. Midjourney gibi üretken yapay zeka görüntüleme araçları ile Claude ve xAI’nin Grok’u gibi diğer araçlar ise tanınırlık açısından geride kalıyor. Ancak, üretken yapay zeka araçlarının düzenli kullanımının düşük olması, bu araçların potansiyelini sorgulatıyor. Anket, ilk kullanıcıların bu araçları ne amaçla kullandığına dair bazı ilginç veriler sunuyor.

Yapay Zeka Ne İçin Kullanılıyor?

Yapılan anket genel anlamda kullanım durumlarını iki ana kategoriye ayırıyor: “medya yaratma” ve yapay zeka halüsinasyonları problemi düşünülünce daha da endişe verici olan “bilgi edinme”. Medya yaratma tarafında en popüler yanıt, katılımcıların %11’inin belirttiği gibi, basitçe “vakit geçirmek veya deney yapmak” oldu. Bunu %9 ile “e-posta veya mektup yazmak” ve %9 ile “resim yapmak” takip etti.

“Bilgi edinme” kategorisindeki en yaygın yanıtlar ise “gerçek soruları yanıtlamak” (%11) ve “tavsiye istemek” (%10) şeklinde sıralandı. Ancak, yapay zeka sohbet robotlarının çoğu hala hata yapma eğilimi gösterdiğinden, bu yanıtların ve tavsiyelerin daha fazla kaynaktan desteklenmesini ummak gerekir. Anketin diğer popüler kullanımları arasında katılımcıların %9’u “fikir üretmek”ten, %8’i ise “metni özetlemekten” bahsetti. Bu durum, yapay zeka araçlarının beyin fırtınası ve özetleme konularında etkili olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.

Ortalama bir insan hala üretken yapay zeka araçlarını test etme aşamasında gibi görünse de, ankete katılanların çoğu bu araçların günlük yaşamlarımız üzerinde büyük bir etkiye sahip olacağına inanıyor. “Üretken yapay zekanın önümüzdeki beş yıl içinde sıradan insanlar üzerinde büyük bir etkisi olacağını” düşündüklerini belirten 18-24 yaş grubundaki katılımcıların %60’ı bu görüşte. Buna karşılık, 55 yaş ve üzeri bireylerde bu oran %41’e düşüyor. Elbette, bu çalışma bir anket olduğundan bazı sınırlamaları vardır. Ancak geniş bir örnekleme sahip olması, sunduğu verilerin önemini artırıyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın