Yapay Zeka ile Kalp Krizi Taraması: Yeni Bir Dönem Başlıyor
Oxford Üniversitesi’ndeki bir grup bilim insanı, bir kişinin önümüzdeki on yıl içinde kalp krizi geçirip geçirmeyeceğini tespit edebilen çığır açan bir yapay zeka kalp krizi tarama sistemi geliştirdi. Raporlar, bu sistemin yakında tüm Birleşik Krallık’ta uygulanabileceğini öne sürüyor.
Sistemin mimarları, bu teknolojinin her yıl binlerce hayat kurtarabileceği konusunda iyimser. Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmelliği Enstitüsü (Nice) ve NHS’nin yıl sonundan önce bu teknolojiye ilişkin değerlendirmelerine dair bir karar vermesi bekleniyor. Her yıl 300.000’den fazla kişi, göğüslerinde şiddetli ağrılar yaşadığını bildiriyor ve birçok kişi, kalplerinde herhangi bir anormallik olup olmadığını belirlemek amacıyla CT taraması yaptırmak zorunda kalıyor. Ancak bu tarama sonuçlarının yüzde 20’sinden azında tıkanma tespit ediliyor.
The Guardian’a konuşan bir doktor, geri kalan yüzde 80’inin çoğu zaman yanlış güvencelerle evlerine gönderildiğini belirtiyor. Bu yeni yapay zeka kalp krizi taraması, doktorların hastaların sağlık durumlarını daha derinlemesine incelemelerine olanak tanıyacak ve onlara daha kesin yanıtlar sunabilecek.
Bu teknoloji, esasen, CT taramalarında her zaman tespit edilemeyen arter iltihabının neden olduğu hasarları temel alıyor. Yapay zeka, bu “gizli” bilgiyi daha güvenilir bir şekilde tespit edebilirse, kalp krizi riski taşıyan hastalar için gerçekten daha iyi seçenekler sunabilir.
Elbette, yapay zeka kullanan her sistemde olduğu gibi, bu sistemin de doktorların halüsinasyonlar gibi yaygın yapay zeka sorunlarıyla nasıl başa çıktığına dair bir açıklama yapılması gerekebilir. Bu sorunların, yapay zeka kalp krizi taraması gibi tıbbi yapay zeka uygulamalarında ne kadar yaygın olabileceği henüz tam olarak belirli değil. Ancak mevcut çalışmalar, doktorların vakaların %45’inde tarama verileriyle aynı fikirde olduğunu, hatta bu vaka çalışmalarıyla katılan hastaların tedavi süreçlerini teknolojinin bulgularına göre değiştirdiklerini ortaya koyuyor.
Elbette bu tür teknolojilerde her zaman olduğu gibi, sistemin daha fazla kontrole ve dengeleyici mekanizmalara ihtiyacı olacaktır. Ancak bu gelişme, uygun kullanıldığında yapay zeka teknolojilerinin ne kadar faydalı olabileceğini bir kez daha gözler önüne seriyor.