İnme ile İlgili Önemli Açıklamalar
Prof. Dr. Engin Koyuncu, 29 Ekim ‘Dünya İnme Günü’ dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. İnmenin, beyin damarlarının tıkanması veya kanaması sonucu ortaya çıkan ani bir nörolojik durum olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Koyuncu, bu tür durumların genellikle şu sorunlarla kendini gösterdiğini belirtti:
- Bilinç kaybı
- Konuşma bozuklukları
- Yutma güçlükleri
- Ağızda kayma
- Vücudun sağ veya sol tarafında güçsüzlük
Maalesef, inme sıklığı dünya genelinde ve ülkemizde çeşitli önlemlere rağmen hâlâ azalmamıştır. Her yıl dünya genelinde yaklaşık 15 milyon insan inme geçirirken, Türkiye’de bu rakamın 125 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir. Yani, her gün yaklaşık 350 vatandaşımız inme riskiyle karşı karşıya kalmaktadır.
Risk Faktörleri: Tütün Kullanımı ve Yüksek Tansiyon
İnmenin önlenebilir bir hastalık olduğunu dile getiren Prof. Dr. Koyuncu, en önemli risk faktörlerinin tütün kullanımı ve yüksek tansiyon (hipertansiyon) olduğunu belirtti. Bu nedenle, tütün kullanımının azaltılması ve hipertansiyonla mücadelenin inme riskini azaltacak en kritik önlemler arasında yer aldığını ifade etti. Ayrıca, sağlıklı yaşam tarzı benimsemenin, dengeli beslenmenin ve eğer var ise diyabetin tedavisinin de önemli olduğunu ekledi:
- Yüksek kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesi
- Fiziksel aktivite
- Düzenli uyku
Prof. Dr. Koyuncu, erken tanı ve tedavinin, özellikle damar tıkanıklığına bağlı inme durumlarında hem sağ kalımı artırdığını hem de engelliliğin derecesini azaltma potansiyeli taşıdığını vurguladı. Bu nedenle, belirtileri gösteren hastaların veya yakınlarının acil durumlarda hemen 112’yi aramaları ve hastaların mümkün olan en kısa sürede inme ünitesi veya inme servisi bulunan hastanelere nakledilmeleri gerektiğini belirtti. İlk 4-5 saat içinde yapılan müdahalelerin, inme sonrası sağ kalımı artırdığı ve hastaların daha bağımsız bir yaşam sürmelerine olanak tanıdığı biliniyor.
Robotik Rehabilitasyon Sistemleri
Prof. Dr. Koyuncu, inme hastalığının tedavisinin bir rehabilitasyon ve ekip çalışması gerektirdiğini ifade etti. Bu bağlamda, çeşitli güncel teknolojilerden yararlandıklarını ve ülkemizde de bu tür teknolojik imkanların bolca bulunduğunu söyledi. Hastanelerinde robotik rehabilitasyon sistemlerini kullandıklarını belirten Koyuncu, bu sistemlerin kişilerin vücut ağırlığını kısmen destekleyen bir yürüme bandı ve sanal gerçeklikten oluşan bir cihaz sistemi içerdiğini açıkladı:
- Kişiye yürüme eğitimi vererek denge ve koordinasyon sağlamayı amaçlamaktadır.
- Bilgisayar fonksiyonlarını geliştirmek için çeşitli uygulamalar içermektedir.
Bu tür cihazlar aracılığıyla inmeli hastaların rehabilitasyon sürecine katılımlarını artırmayı ve tedavi sonuçlarını iyileştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Farklı cihazların, hastanın ihtiyaçlarına göre ayarlandığını ve hem yürüme hem de el-kol rehabilitasyonu için kullanılabileceğini ifade etti.
İlk yorum yapan olun