Yenilebilir Pil Teknolojileri ile Geleceğin Robotları

Yenilebilir Pil Teknolojileri: Geleceğin Robotları

Pil teknolojileri, insanoğlunun en zayıf kaldığı alanlardan biri olma özelliğini taşımaktadır. Bugün sahip olduğumuz pil teknolojisi, antik Mısırlılar tarafından üretilen çömlek pillerinden çok da farklı değil. Bu antik Mısır dönemindeki pil, elektrik ve ampül meselesi her ne kadar komplo teorileriyle karışık uzun bir konu olsa da, sonuçta enerjiyi etkin ve güvenli bir şekilde depolamak için, teknolojinin diğer bileşenlerinin yaşadığı gelişim hızına uygun tatmin edici çözümler üretemediğimiz gerçeği ortada duruyor.

Ancak şimdi, oldukça heyecan verici bir pil tasarımıyla karşı karşıyayız. Bazı bilim insanları, yenilebilir robotlar üretme hedefiyle çalışmalara başlamışlar. Bu robotları neden ‘yemek’ isteyelim ki? sorusu akıllara gelebilir. Bilim insanları, tıbbi amaçlarla insan vücudu içinde fonksiyon gösterecek robotları tasarlamaya odaklanmış durumdalar. Çalışmalarını İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nde, “Robot Food” projesi altında topladılar ve bu proje, Avrupa Birliği fonlarından 3.5 milyon dolarlık destek de aldı.

Yenilebilir robotlar ne işe yarayacak? Bu robotlar, örneğin bir hap gibi yutulup midenizde veya iç organlarınızda dolaşarak hastalıklarınızı teşhis edebilecek, kanserli yapıları tespit edebilecek, görüntüleme yapabilecek ve görevlerini tamamladıktan sonra midenizde eriyerek gıdaya dönüşebilecek. Böyle bir teknoloji, tıp alanında devrim niteliğinde bir yenilik sunabilir. İnsanlar, onlarca yıl önce bu konuyla ilgili bilim kurgu filmleri izleyerek, insan bedenine robot gönderme hayalini kurmuşlardı.

Bu robotların, telefonlar veya akıllı saatlerde kullanılan lityum-ion pilleri kullanmasını bekleyemeyiz; çünkü bu pillerin de yenilebilir olması gerekmektedir. Araştırmacılar, normalde yediğimiz gıda maddelerinden çalışan bir pili nasıl oluşturabileceklerine dair bir makale hazırladılar. Ancak şu anda henüz çalışan bir prototip mevcut değil. Proje, fikir aşamasında ilerlemekte. Örneğin, jelatin kauçuğu pilin yapısında yer alabilirken, pirinç kurabiyeleri köpük benzeri bir yapı oluşturarak enerjiyi depolayabilir. Çikolata filmi, robotları nemli ortamlarda koruyabilirken, nişastalı bileşenler de yapıştırıcı işlevi görebilir.

Peki ya görüntüleme sistemleri? Bilim insanları, bu projeyi çalışabilir hale getirdiklerinde, artık pahalı görüntüleme sistemlerinde uzun sıralar beklemeden belirli organlardaki sorunları daha hızlı bir şekilde, yalnızca bir hap içerek teşhis edebileceğiz. Ayrıca, bu yöntemi sıkça kullanma imkânımız olduğu için hastalıkların erken teşhis oranı yükselebilir. Ancak şunu unutmamak gerekir ki, çalışmalar henüz çok erken aşamada. Sadece pil yapmak yeterli değil; yenilebilir malzemelerden kameralar, kablosuz iletişim çipleri gibi bileşenleri de çözmek gerekiyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın