Londra’daki Prens Charles Sineması, “The Last Screenwriter” Filminin Dünya Prömiyerini İptal Etti
Londra’nın ünlü Prens Charles Sineması, yapay zeka destekli bir senaryo ile çekilen “The Last Screenwriter” filminin dünya prömiyerini iptal etti. Filmin İsviçreli yönetmeni Peter Luisi, senaryosunu yazmak için yapay zeka modeline, özellikle de ChatGPT’ye başvurarak dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.
Luisi, bir senaristin, kendisinden daha yetenekli bir yapay zeka ile olan çatışmasını konu edinen bu filmde, senaryonun temel hatlarını oluşturduktan sonra, sahne sahne detaylandırmak için yapay zekayı kullandı. Karakterler, mekanlar ve diyaloglar üzerinde çalışarak, sonunda elde ettiği senaryoyu biraz düzenleme ile tamamladı. Yönetmen ayrıca, basın tanıtımı için ChatGPT’ye kendini öven bir açıklama da yazdırdı. Bu açıklamada “Son Senarist’in senaristi olarak, bu düşündürücü hikayeyi beyazperdede hayata geçirmekten büyük bir heyecan duyuyorum. Film, teknoloji ile insan yaratıcılığının kesişim noktasını araştırıyor ve şu soruyu soruyor: Makineler, sanat ve hikaye anlatımı söz konusu olduğunda gerçekten insan deneyiminin yerini alabilir mi?” ifadelerine yer verildi.
Ancak, sinema salonu ve yönetmen, galadan hemen önce izleyicilerden gelen şikayetler nedeniyle etkinliğin iptal edildiğini açıkladı. Sinema, bu özel tartışmadan kaçınmayı tercih ederken, eğlence dünyasında yapay zeka ile ilgili sorunların sadece bu filmle ve bir sinemanın politikasıyla sınırlı olmadığını vurguladı. Birçok sinema izleyicisi, yapay zeka kullanımının sanat üretiminde insanlık için büyük bir tehdit olacağı görüşünü savundu ve bu nedenle filmi protesto edeceklerini belirttiler. Hem sinema salonu hem de yönetmen, bu tartışmada hedef olma ve taraf olma isteği taşımadıkları için filmin gösteriminden vazgeçmeyi uygun gördüler. Filmin, muhtemelen ilerleyen günlerde internet üzerinden izlenebilir hale gelmesi bekleniyor.
Yapay Zeka Sinemayı Nasıl Değiştirecek?
Bununla birlikte, yapay zeka ile sinema filmi üretimi, son deneme olmayacak. Yakın gelecekte, film endüstrisinin bu teknolojiyi kullanmaya başlaması ve tüm tartışmalara kulak tıkayarak yalnızca kazançlarına odaklanarak yoluna devam etmesi bekleniyor. Sektör, yapay zeka ile üretilen filmlerden para kazandıkça, bu tür uygulamaların yaygınlaşması kaçınılmaz olacak. Sonunda, insan oyuncuların, senaristlerin ve film ekiplerinin olmadığı, tamamen dijital ortamda, bilgisayar başında film üreten bir sinema sektörü ortaya çıkabilir.
İlk yorum yapan olun