OpenAI ve Yapay Zeka Sırları
OpenAI, başlangıçta yapay zeka teknolojilerini “açık kaynak kodu” ile geliştireceğini taahhüt ederek kurulmuştu. Ancak bu tatlı vaade kanan Elon Musk’tan önemli yatırımlar aldıktan sonra, geliştirdikleri yapay zekanın kaynak kodlarını herkese kapatmayı tercih ederek ticari bir şirkete dönüşme yoluna gitti. Bu durum, Elon Musk’ı öyle rahatsız etti ki, OpenAI’ye dava açmayı bile düşündü.
Microsoft ve Apple gibi büyük teknoloji firmaları, OpenAI’nin yapay zeka teknolojilerine erişmek için yüksek bedeller ödemeye hazır olduklarını gösteriyorlar. Bu şirketler, OpenAI ile ortak çalışma yapmak için her fırsatı değerlendirirken, OpenAI ise kaynak kodlarını kimseye açmamayı tercih ediyor. Bu noktada, hacker’lar, izin almadan veya bir kuruş ödemeden bu kaynak kodlarına erişim sağlamak için her yolu deniyorlar.
Şirket içinden sızan bilgilere göre, bazı hacker’lar bu konuda başarılı olmayı başardılar. Ancak OpenAI, bu durumu sır gibi saklamayı sürdürüyor. Kullanıcılarının her verisine ulaşabilen bir yapay zeka şirketinin hacker’lar tarafından hedef alınması, kabul edilmesi zor bir durum. Kim saldırdı, ne çalındı? Bu sorular hala belirsizliğini koruyor.
Söz konusu siber saldırı, 2023 yılının sonunda gerçekleşti. OpenAI, durumu kendi çalışanlarıyla paylaşarak güvenlik önlemlerini artırma kararı aldı. Ancak olayın savcılığa veya polise bildirilmediği de dikkat çekiyor. Hacker’ların kim olduğu konusunda da net bir bilgi yok; ancak akla gelebilecek her kesim şüpheli durumda. Bu noktada Rusya’dan Çin’e, özel şirketlerden ünlü hacker gruplarına kadar geniş bir yelpazede saldırganlar olabilir. İşin en üzücü yanı, OpenAI’nin saldırının kaynağını tespit edememiş olması.