Kenelerin Tehlikesi ve Yeni Bir Virüsün Keşfi
Kenelerin sinsice ve fark ettirmeden deri altına kafalarını sokarak günlerce bir insanın kanını emmesi, son derece tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor. Bu durum, kurbanın ölümcül Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığına yakalanmasına bile neden olabiliyor. Dolayısıyla hepimiz kenelerden korkar hale geldik. Ancak, son araştırmalar kenelerin yol açabileceği daha büyük bir sorunu da gözler önüne serdi.
Çin’deki bilim insanları, insanları ve diğer hayvanları enfekte edebilen kene kaynaklı yeni bir virüs keşfettiklerine inanıyorlar. Şu ana kadar yalnızca bir avuç insan vakası tespit edilmiş olsa da, bu virüsün potansiyel olarak bizi hasta edebileceği ve beyinlerimizi istila edebileceği düşünülüyor. Bu hafta başında New England Journal of Medicine’de yayımlanan bir makalede detaylı bir şekilde açıklanan bulgulara göre, bu virüsün bilinen ilk kurbanı, 2019’un Haziran ayında Jinzhou kentindeki bir hastaneye başvuran 61 yaşındaki bir adamdı.
Hastanın başvuru sebebi ateş, baş ağrısı ve çok sayıda organda işlev bozukluğu gibi belirtilerdi. Beş gün önce, İç Moğolistan’daki bir sulak alan parkını ziyaret ederken keneler tarafından ısırıldığı ortaya çıktı. İlk antibiyotik tedavisine yanıt vermemesi, viral bir enfeksiyonun sorumlu olduğunu düşündürdü. Bilim insanları, hastanın kanını test ettiklerinde daha önce hiç karşılaşmadıkları bir viral etkenle yüz yüze geldiler.
Yeni nesil genetik dizileme teknikleri, bu gizemli virüsün Nairoviridae ailesindeki orthonairovirus cinsine ait olduğunu ve Kırım Kongo Kanamalı Ateş virüsü gibi diğer kene kaynaklı virüslerle yakın akraba olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, keşfettikleri virüse Sulak Alan Virüsü ya da kısaca WELV adını verdiler.
Beyin Enfeksiyonu ve Belirtileri
WELV virüsü, enfekte olan hastalarda ateş, şişmiş lenf düğümleri ve baş dönmesi gibi spesifik olmayan semptomlar göstermeye meyilli. Bu hastalardan bazılarında ise doku hasarı ve kan pıhtılaşması belirtileri gözlemlendi. Hatta bir hasta, hastalığı nedeniyle komaya girdi. Bu hastada ayrıca nörolojik enfeksiyon belirtileri belirlendi ve omurilik sıvısında beyaz kan hücrelerinin sayısında artış görüldü. Neyse ki, tespit edilen tüm hastalar sonunda iyileşmeyi başardılar.
Fakat araştırmacılar, farelere ilk hastalarından ve kenelerden topladıkları WELV suşlarını verdiklerinde, virüsün beyne ulaşabildiğini ve bu hayvanlarda ölümcül enfeksiyonlara yol açtığını gözlemlediler. Sonuç olarak, kene gördüğünüz yerde kaçınmanız gerektiği aşikar.
Sonuç ve Gelecek Tehditleri
Ancak, buldukları her virüsü biyolojik silah geliştirmek üzere laboratuvarlara kapılan silah endüstrisinin bu yeni keşfedilen virüsü kullanarak gerçekten bir zombi virüsü üretip üretemeyeceği sorusu, zihinlerde bir soru işareti bırakıyor. Bu fantastik senaryo, gelecekte insanlık için ne tür tehditlerin olabileceğini düşündürüyor.
İlk yorum yapan olun