Doç. Dr. Mustafa Kocabaş’ın Yenilikçi Çalışmaları
Konya Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kocabaş, kurduğu şirket aracılığıyla InnoPark Teknoloji Geliştirme Bölgesi‘nde akademik çalışmalarını ticari ürünlere dönüştürüyor. Metal malzemelerin dayanıklılığını artırmak amacıyla nikel kaplama üzerine yürüttüğü projeler, özellikle yurt dışında yaygın olan sistemleri farklı bir boyuta taşıyor.
Kocabaş’ın geliştirdiği akımsız nikel-bor (Ni-B) kaplama işlemi, yüksek kaliteli yüzey talep eden endüstrilerin ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir rol oynuyor. Bu kaplama, ateşli silahlar ve savunma sanayisi için özel olarak üretilen kimyasal ürünler arasında yer alıyor. Sağladığı üstün korozyon direnci ve aşınma dayanımı ile dikkat çekiyor.
Aşırı ısıya karşı sağladığı mükemmel koruma ile öne çıkan nikel-bor kaplama, aynı zamanda düşük maliyeti ile de sektördeki diğer alternatiflere karşı avantaj sunuyor. Kocabaş, bu kaplama yöntemini Amerika’da yaygın olarak kullanılan tekniklerin Türkiye’de ticarileştirilmesi adına büyük bir adım attıklarını belirtiyor.
Türkiye’de Nikel Bor Prosesinin Gelişimi
Kocabaş, Türkiye’de nikel bor prosesinin geliştirilmesinin önemine değinerek, “Artık Türkiye’de bizimle bilinmeye başlandı. Akademik düzeyde çalışmalar yapılmasına rağmen, bunu endüstride kullanır hale getirmenin zorluğunu aştık. Bu, satılabilir bir kimyasal ürün. Hem kimyasalın üreticisi hem de uygulayıcısıyız,” dedi. Ayrıca, Amerika’daki bazı firmaların bu ürünü sunmadığını vurguladı ve “Yaptığımız çalışmalarda, o firmalarda bile olmayan bir formülasyon elde ettik,” diyerek bölgenin ateşli silah ve savunma sanayisindeki gelişimine dikkat çekti.
Endüstride Fark Yaratan Uygulamalar
Kocabaş, endüstride firmaların fason kaplama hizmeti sunduğunu belirterek, “Savunma sanayisinde, diğer alternatif kaplama yöntemlerine göre çok daha uzun atış imkanı sunuyor. Kaplama yapılmamış ürünlere göre ömrü yüzde 100 oranında uzatırken, diğer kaplama yöntemlerine göre en az %20’lik bir ömür kazanımı sağlıyor,” şeklinde konuştu. Bu kaplamanın sağladığı homojen kaplama imkanı, özellikle dar ve karmaşık şekilli parçalar için büyük avantajlar sunuyor.
Kocabaş, “Bu da kaplanmış namlu gibi parçalarda artı değer yaratıyor. Namlunun atış ömrünü artırıyor,” diyerek, Beyşehir, İstanbul ve Ankara’daki ateşli silah sektörü ve diğer üretim sektörlerine verdikleri hizmetlerden bahsetti. Müşterileri aracılığıyla kaplanan ürünlerin 19 ülkeye ihraç edildiğini ve Almanya ile Kanada gibi ülkelerde metalografi testlerinin yapıldığını, bu testlerden olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade etti.
Ülkemizin bor zengini olması nedeniyle bu kaplama yönteminin fiyatının daha uygun olduğunu belirten Kocabaş, “Konsantre mor renkli bir kimyasal olup, 5-6 farklı kimyasal maddenin bileşenlerinden oluşuyor. Üstün özelliğini veren ise bor,” dedi. Borun atom çapının küçük olmasına rağmen etkisinin güçlü olduğunu anlatan Kocabaş, “Ülkemizin boru daha yaygınlaştırma stratejisine de destek vermiş oluyoruz,” sözleriyle projelerinin önemine vurgu yaptı.