Uzaya Ahşap Uydu Fırlatıldı: LignoSat Projesi

Uzaya Ahşap Uydu Fırlatıldı

Bilim insanları, Dünya tarihinde bir ilke imza atarak uzaya ahşaptan yapılmış bir uydu fırlattı. Bu uydu, yaklaşık 400 kilometre yükseklikte gezegenimizin etrafında dönerken, araştırmacılar ahşabın uzay koşullarına dayanıklı olup olmadığını inceleyecekler.

Latince’de ahşap veya odun anlamına gelen kelimeden esinlenilerek LignoSat adı verilen bu uydu, bu haftanın başlarında Uluslararası Uzay İstasyonu’na giden bir SpaceX görevi aracılığıyla fırlatıldı. Uydu, yörüngeye ulaştığında bağımsız bir şekilde faaliyet gösterecek ve altı ay boyunca ahşabın uzaydaki zorlu koşullara karşı tepkisini gözlemleyecek.

Kyoto Üniversitesi’nde astronot ve profesör olan Takao Doi, Reuters’a yaptığı açıklamada “Eğer uydumuz başarılı olursa, kendimiz üretebileceğimiz bir malzeme olan keresteden evler inşa edebileceğiz, uzayda sonsuza kadar yaşayabileceğiz ve çalışabileceğiz” ifadelerini kullandı.

Uzay Ahşabı Projesi

Kyoto Üniversitesi’ndeki araştırmacılar ve kereste şirketi Sumitomo Forestry, 2020 yılında uzay ahşabı projesi üzerinde iş birliği yapmaya başladılar. 2022 yılında, 240 günden fazla bir süre boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda uzay maruziyet testleri gerçekleştirdiler. Yüksek işlenebilirliği, boyutsal kararlılığı ve genel dayanıklılığı nedeniyle bir tür Magnolia ağacı olan Hoonoki’yi kullanmaya karar verdiler.

Reuters’in bildirdiğine göre, bu ağaç Japonya’da geleneksel kılıç kılıfları yapmak için kullanılan bir malzeme olup, genel olarak kırılmaya karşı yüksek dayanıklılığı ile tanınmaktadır. Kyoto Üniversitesi ekibine göre, uzayda su veya oksijen eksikliğinin, ahşap uydunun yangın ve çürüme gibi olumsuz etkilere karşı koruma sağladığı düşünülmektedir.

Ayrıca, Reuters, ahşabın yarı iletkenlerinin uzay radyasyonundan koruma sağlamadaki etkinliğinin de test edileceğini belirtmektedir. Doi, “İlk ahşap uydumuzun işe yaradığını kanıtlarsak, bunu Elon Musk’ın SpaceX’ine sunmak istiyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı. Bunun yanı sıra, ahşap uyduların, yeniden giriş sırasında yanmaları durumunda alüminyum oksit parçacıkları salan metal uydulardan daha az kirletici bir alternatif olabileceği düşünülmektedir.

Doi ve ekibinin, önümüzdeki 50 yıl içinde Ay ve Mars’ta kereste evler için odun yetiştirmeyi planladıkları bildirilmektedir.