Astra’nın Florida’daki Fırlatma Girişimi Başarısızlığı

Astra’nın Florida’daki Fırlatma Girişimi Başarısız Oldu

Kaliforniya merkezli özel uzay uçuşu şirketi Astra, geçtiğimiz gün Florida’dan gerçekleştirdiği roket fırlatma girişiminde bir kez daha beklenen yükünü başarıyla teslim edemedi. Roketin üst kademe motorunun beklenenden erken kapanması sonucunda, NASA’ya ait iki hava durumu uydusunun düşük Dünya yörüngesine ulaşamadığı bildirildi. Astra, bu durumu sosyal medya üzerinden yaptığı bir açıklamada duyurdu.

Astra’nın tweetinde, “Birinci aşama uçuşumuz normal seyrinde gerçekleşti. Ancak üst aşama erken kapandı ve yüklerimizi yörüngeye ulaştıramadık. Bu durumdan dolayı NASA ve yük takımına olan üzüntülerimizi paylaştık. Tam bir veri incelemesi tamamlandıktan sonra daha fazla bilgi vereceğiz” ifadeleri yer aldı. Tweetin içeriği şöyleydi:

“We had a nominal first stage flight. The upper stage shut down early and we did not deliver the payloads to orbit. We have shared our regrets with @NASA and the payload team. More information will be provided after we complete a full data review.” — Astra (@Astra) June 12, 2022

Bu fırlatma girişimi, Astra’nın 10 Şubat’ta Florida’da gerçekleştirdiği bir önceki fırlatmanın ardından geliyordu. Rocket 3.3’ün ikinci aşamasının kontrolden çıkması nedeniyle, bu sefer de uydular yörüngeye yerleştirilemedi. Son başarısız fırlatma, düşük maliyetli yörünge izleme araçlarının etkinliğini küresel ölçekte göstermek amacıyla NASA’nın TROPICS projesine iki CubeSat yerleştirmeyi hedefliyordu.

Pazar günü yapılan fırlatma, toplam altı uydunun yerleştirilmesi planlanan hedefin ilk bölümünü oluşturmaktaydı. Bu fırlatmanın ardından, iki ek fırlatmanın daha yapılması öngörülüyordu. Astra, yörüngesel fırlatma sistemlerini, gazyağı yakıt kullanan motorlar ve küçük bir tasarım gibi maliyet düşürücü önlemlerle birlikte kullanarak “uzaya erişim maliyetini önemli ölçüde azaltmayı” amaçlıyor.

Astra’nın roketi, SpaceX’in Falcon 9 roketlerinden beş kat daha kısa olup, bu da onu daha hafif ve maliyet etkin bir alternatif haline getiriyor. Ancak, ardı ardına gelen iki başarısız fırlatma, şirketin hedeflerine ulaşma konusunda karşılaştığı zorlukları bir kez daha gözler önüne seriyor.