İnternet Kapatmalarının Ekonomik Maliyeti
2022 yılında bazı hükümetlerin interneti kasıtlı olarak kapatmasının arkasında yatan tek sebep, barışçıl protestocuları sansürlemek değildi. Araştırmacılar, bu eylemlerin birincil amacının bu olduğunu, ancak sonuçlarının küresel ekonomiye büyük bir maliyet getirdiğini vurguluyor. Top10VPN tarafından yayınlanan bir rapora göre, 2022 yılındaki devlet kaynaklı internet kesintileri küresel ekonomiye 10 milyar dolardan fazla bir kayba mal oldu. Bu, 2021’deki maliyetleri neredeyse iki katına çıkarıyor.
Bu yüksek maliyete en büyük katkıyı 8,77 milyar dolar ile Rusya sağlıyor. Özellikle Ukrayna’nın işgali sonrasında sosyal medya platformlarına yönelik kısıtlamalar, Facebook, Instagram ve Twitter’a erişimi ciddi şekilde kısıtladı. Top10VPN raporuna göre, bu yıl şimdiye kadar 16 ülkede internet kesintileri yaşandı.
Hükümetlerin interneti kapatma nedenleri arasında, Sudan, Suriye ve Cezayir gibi ülkelerde öğrencilerin akademik sınavlarda kopya çekmelerini önleme çabaları da bulunuyor. Bu tür çatışmaya dayanmayan kapatmaların da günlük 6 milyon dolardan fazla bir maliyeti olabiliyor. Rapor, daha küçük ölçekli kesintilerin yol açtığı ek ekonomik ve insan hakları maliyetlerini göz ardı ederek büyük internet kesintilerine odaklanıyor. 2021’de yıllık raporlarında yalnızca 50 internet kesintisi belgelenmişken, 2016 ile 2021 arasında toplam 931 kapanma kaydedildi.
2022 yılında, hükümet kaynaklı büyük internet kesintilerinin 370 milyondan fazla internet kullanıcısını etkilediği belirtiliyor. Hükümetler interneti kapattıklarında genellikle internetin tamamen kesilmesine, hedefli sosyal medya kısıtlamalarına veya internet hızını yavaşlatan kısıtlamalara yöneliyor. Bu durumda kullanıcıların yalnızca kısa mesaj göndermeleri mümkün hale geliyor.
Top10VPN‘e göre, hükümetin internet kesintilerinin en büyük maliyetle yaşandığı Rusya’da, Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesinden bu yana VPN talebinde büyük bir artış yaşanıyor. Bu kesintilerin yakın gelecekte sona ereceğine dair herhangi bir kanıt bulunmuyor. Geçtiğimiz ay Birleşmiş Milletler, insan haklarını kısıtlamak amacıyla internet kesintilerini kullanan hükümetlerle işbirliğini durdurmanın şirketlerin sorumluluğunda olduğunu belirtti. Mayıs ayında BM, “Şirketlerin kesintilerin uygulanmasına itiraz etmek için tüm yasal önlemleri araştırmasını” tavsiye etti.