Rusya’nın Uzay İstasyonu Geleceği
Rusya’nın uzay ajansı Roscosmos, kısa süre önce Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ortaklığını 2024’te terk edebileceğine dair bazı belirtiler ortaya koymuştu. Ancak, son gelişmelere göre, Roscosmos’un NASA’ya en azından 2028 yılına kadar bu programda kalmayı planladığını bildirdiği ifade ediliyor. Eğer bu bilgiler doğruysa, Roscosmos’un şu anda hedef tarihi 2028 olan yeni bir Rus uzay istasyonu olan Rusya Yörünge Hizmet İstasyonu (ROSS) faaliyete geçene kadar UUİ ortaklığını sürdürmeyi istediği söylenebilir.
Roscosmos, geçtiğimiz günlerde yeni atanan yöneticisi Yuri Borisov’un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e 2024 yılından sonraki UUİ ortaklığına dair bir rapor sunduğunu duyurdu. Ancak bu açıklama, Roscosmos’un 2024’ten sonra ne zaman ortaklıktan ayrılmayı planladığına dair çok net bilgiler içermiyordu. Sadece, Rusya’nın yeni geliştirilen ROSS’a odaklanmak için geçiş yapmayı umduğunu belirtiyordu.
Ayrıca, bir NASA yetkilisi de Roscosmos’tan herhangi bir “resmi açıklama” almadıklarını ifade etti. Ancak Reuters’ın haberine göre, Roscosmos yetkilileri Salı günü NASA ile iletişim kurarak ROSS istasyonunun 2028 yılında faaliyete geçmesi sürecinde UUİ ile ortaklıklarını sürdürmeyi planladıklarını bildirdiler.
NASA uzay çalışmaları yardımcı yöneticisi Kathy Lueders, Çarşamba günü Reuters ile yaptığı görüşmede, “Çalışma seviyesinde herhangi bir şeyin değiştiğine dair bir işaret almıyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı. NASA ve Roscosmos, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki en büyük iki ortak olarak, uzay istasyonunun yürütme görevlerini üstlenerek sürekli insan varlığının sağlanması için çalışıyorlar.
Ukrayna’nın işgali sonrası ABD ve Rusya arasındaki gerilimlerin artması, pek çok kişinin UUİ ortaklığı konusunda kaygı duymasına neden oldu. Borisov’dan önceki Roscosmos yöneticisi Dmitry Rogozin, sürekli olarak UUİ’den çekilme tehditlerinde bulunmuştu. Buna rağmen, NASA, uzay istasyonundaki çalışmaların normal bir şekilde ilerlediğini vurgulamaya devam etti. Rogozin, gerilimler tırmanmadan önce de, pek mantıklı olmayan iddiaları ve tehditleriyle tanınan bir figürdü.
Borisov, Roscosmos’ta göreceli olarak yeni bir isim olduğu için, onun yapmış olduğu açıklamaların ne kadar ciddi olduğu konusunda belirsizlik mevcut. Özetlemek gerekirse, en azından 2028 yılına kadar Rusya’nın UUİ’yi terk etmesi konusunda endişelenmemize gerek yok gibi görünüyor. NASA, uzay istasyonunu 2030 yılına kadar çalıştırmayı planlıyor ve görünüşe göre bu süre zarfında Rusya, uzay istasyonundaki varlığını sürdürecek.