Güneşe Yaklaşan Kuyruklu Yıldızın Görüntüleri
Pazar günü erken saatlerde, Güneş’e doğru hızla ilerleyen bir kuyruklu yıldız, NASA’nın Güneş ve Heliosferik Gözlemevi (SOHO) tarafından yakalandı ve görüntülendi. Bu olağanüstü olay, gökbilim dünyasında heyecan yarattı. Gökbilimci Tony Phillips, Spaceweather.com için kaleme aldığı yazıda, “Bu kuyruklu yıldız neredeyse kesinlikle bir ‘Kreutz sungrazer’dı, yani yüzyıllar önce parçalanan dev bir kuyruklu yıldızın kalıntılarından biri.” ifadesini kullandı. Phillips, bu kuyruklu yıldızların ardında yatan ilginç durumu açıklarken, “Bu parçaların bir grubu, Güneş’in etrafında dönüyor ve her gün en az bir tanesi Güneş’e çok yakın geçiş yaparak parçalanıyor. Çoğu, birkaç metreden daha küçük olduğundan görünmez, ancak bazen bu gibi büyük parçalar dikkat çekiyor.” dedi.
Aşağıda yer alan tweet’te görülen video, SOHO’dan alınan bir dizi görüntüden oluşuyor. Kadranın sağ alt kısmında, Güneş’in yoğun yerçekimine karşı koyamayan küçük kuyruklu yıldızı net bir şekilde görmek mümkün. Pazar gününe geçildiğinde, SOHO’nun koronagrafı tarafından korunan Güneş diski üzerinde kaybolduğu anlaşılıyor. İlgili Tweet ile bu görüntüleri inceleyebilirsiniz.
Bu cismin Güneş’in yoğun ısıları tarafından tamamen yok olduğunu varsayabiliriz. Ayrıca bu hareketli görüntü, 2025 yılına kadar uzanan bir zaman diliminde güneş lekesi aktivitesinde bir zirveye yaklaşırken, Güneş’in şu anda ne denli çalkantılı bir dönemden geçtiğine dair ilginç bir anlık görüntü sunuyor. Kuyruklu yıldız hızla yok olurken, Güneş’in diğer tarafında belirgin bir koronal kütle atımının patladığı gözlemleniyor.
Kuyruklu yıldızların çoğunun, Oort bulutu olarak bilinen soğuk ve karanlık bir bölgeden kaynaklandığı düşünülüyor. Bu bölge, güneş sistemimizin dış kenarlarında yer alıyor ve birçok kuyruklu yıldız, iç güneş sistemine geçmelerini sağlayan çok uzun yörüngelere sahip. Bu kuyruklu yıldızlar, yalnızca birkaç on yılda bir, yüzyılda bir veya daha uzun zaman dilimlerinde bize yaklaşarak gözlemleniyor.