İklim Değişikliği ve Bulaşıcı Hastalıklar Üzerindeki Etkisi
Yeni bir araştırmaya göre, iklim değişikliği, dünya genelinde görülen bulaşıcı hastalıkların %58’i üzerinde arttırıcı bir etki yaratabilir. Araştırma, University of Gothenburg’dan Deniz Bilimleri Doktora Sonrası Araştırma Görevlisi Tristan McKenzie, University of Hawaii Biyoloji Doçent Doktoru Camilo Mora ve University of Hawaii Coğrafya ve Çevre Bilimleri Ph.D. adayı Hannah von Hammerstein ve çalışma arkadaşları tarafından yürütüldü. Bu çalışma, iklimle ilgili tehlikelerin patojenler üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu detaylı bir şekilde incelemektedir.
İncelenen 375 insan hastalığı arasında, 218 hastalığın iklim değişikliğinden etkilendiği tespit edilmiştir. Örneğin, aşırı yağışlar ve seller, hepatit virüsünün yayılmasına yardımcı olabiliyor. Yükselen sıcaklıklar ise, sarılık taşıyan sivrisineklerin yaşam sürelerini uzatarak bu hastalığın yayılma olasılığını artırabiliyor. Kuraklıklar da, hantavirüsünden etkilenen kemirgenlerin insan yerleşimlerine daha fazla yayılmasına neden olabiliyor.
İklim değişikliğinin bu tür patojene bağlı hastalıkların yayılma yollarını etkilemesi, araştırmanın sonucunda ortaya çıkmıştır. Araştırma ekibi, toplulukların bu yeni hastalık yayılma yollarına adapte olmasının gerçekçi olmadığını belirterek, iklim risklerinin azaltılması gerektiğini vurgulamaktadır.
Bu kapsamda, araştırma ekibi oluşturdukları harita için 77.000’den fazla bilimsel makaleyi inceledi. Yapılan çalışmalar sonucunda, temel olarak dört ana alanda patojenler ile insanların etkileşimini etkileyen iklim tehlikeleri belirlendi:
- Doğal Ortamın Değişimi: İklimle ilgili tehlikeler, hayvanların ve organizmaların doğal olarak bulundukları ortamları insanlara daha yakın hale getirebiliyor.
- İnsan Davranışındaki Değişiklikler: İklim felaketleri, insan davranışlarını değiştirerek patojenlere maruz kalma olasılığını artırabiliyor. Örneğin, sıcak hava dalgaları sırasında insanlar suya daha fazla girerek su yoluyla yayılan hastalıkların artmasına yol açabiliyor.
- Patojenlerin İnsanlarla Temas İhtimalinin Artması: İklimle ilgili tehlikeler, patojenlerin insanlarla temas etme olasılığını artırarak insanlarda ciddi hastalık riskleri oluşturabiliyor. Yükselen sıcaklıklar, virüslerin sıcaklıklara karşı daha dayanıklı olmasını sağlarken, benzer şekilde mantar patojenleri de sıcaklık değişimlerine karşı daha dirençli hale gelebiliyor.
- İnsan Vücudunun Direncinin Azalması: Kalabalık ve sağlıksız ortamlar, beslenme yetersizlikleri gibi etkenler, insan vücudunun hastalıklara karşı mücadele etme yeteneğini zayıflatabiliyor.
Kısacası, iklim değişikliği sadece görünür şekillerde değil, pek çok farklı yolla da insanların yaşam sürelerini olumsuz yönde etkilemekte ve eğer aktif bir çaba göstermezsek, durumun daha da kötüleşmesi kaçınılmaz gibi görünmektedir.