Yeni İlaç ile Beyin Kanseri Tedavisinde Çarpıcı Gelişmeler
Avusturya’da gerçekleştirilen ikinci evre testlerinde, her dört vakadan yaklaşık üçünde metastazları “önemli ölçüde” küçülten yeni bir ilaçla beyin kanseri tedavisinde şaşırtıcı sonuçlar elde edildi. Onkoloji profesörü Matthias Preusser, IFL Science’a yaptığı açıklamada, “Sonuçlardan dolayı büyük bir heyecan duyuyorum” diyerek başladığı sözlerine devam etti: “Bunlar, dünya genelinde doğrudan hasta bakımında uygulanabilir ve ayrıca beyin tümörü araştırmalarında yeni yollar açabilir.” Preusser, bu önemli çalışmanın ayrıntılarını anlatan ve Nature Medicine dergisinde geçen hafta yayımlanan makalenin ortak yazarlarından biri olarak, araştırmanın önemine vurgu yaptı.
Çalışma, beyne metastaz yapmış pozitif meme kanseri tedavisi gören 15 hastayı (14 kadın ve 1 erkek) kapsadı. Denemenin temelini oluşturan ilacın adı ise trastuzumab deruxtecan olarak belirlendi. Preusser, bu ilacın antikor-ilaç konjugatı (ADC) olarak bilinen bir sınıfa ait olduğunu ve birbirine kimyasal olarak bağlı monoklonal bir antikor ile bir kanser hücresini hedef alan öldürücü ajandan oluştuğunu açıkladı. Antikor, ilacı kanser hücrelerine bağlayarak, bu hücrelerin ADC’yi yutmasına yardımcı oluyor. Tümör hücresinin içine kemoterapi salınarak kanser hücreleri etkisiz hale getiriliyor.
Trastuzumab deruxtecan’ın daha önce HER2 pozitif meme kanserini oldukça etkili bir şekilde tedavi ettiği kanıtlanmıştı, ancak bu yeni denemede, ilacın beyindeki kanser için aynı derecede faydalı olup olmayacağı araştırıldı. Preusser, “Beyin metastazlarının 15 hastanın 11’inde önemli ölçüde küçüldüğünü ve böylece beyinde yüzde 73,3’lük bir yanıt oranı elde ettiğimizi bulduk” şeklinde ifade etti ve ekledi: “ADC’lerin kullanımı ile beyin kanserleri için gelişmiş tedavi seçeneklerinin ortaya çıkmasını umuyoruz.”