ABD ve Rusya Arasında Uzayda Casusluk İhtilafı

ABD ve Rusya Arasındaki Uzay İhtilafı

Bir ABD generali, yakın zamanda fırlatılan ve uzayda bir ABD askeri uydusunu takip ediyor gibi görünen bir Rus uydusu hakkında endişelerini dile getirdi. ABD Uzay Komutanlığı’nın komutanı James Dickinson, Rus uydusu Kosmos 2558‘in fırlatılmasını “sorumsuz bir davranış” olarak nitelendirerek, bu durumun ciddiyetine dikkat çekti. Dickinson, “ABD hükümeti için yüksek değerli varlıklarımızdan birine benzer bir yörüngede olduğunu görüyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu ve ekledi: “Ve biz de bu durumu güncellemeye ve takip etmeye devam edeceğiz.

Rusya, 1 Ağustos tarihinde Kosmos 2558’i, USA 326 olarak adlandırılan bir ABD askeri uydusu ile aynı yörünge düzlemine fırlatmış durumda. ABD’nin bu askeri uydusu, Şubat ayında bir SpaceX Falcon 9 roketi ile yörüngeye yerleştirilmişti. Her iki uydunun yörüngesini izleyen uzmanlar, Rus uydusunun ABD uydusunu gözetlemek amacıyla gönderilen bir “ajan” olabileceğinden şüpheleniyor. Hollanda Delft Teknik Üniversitesi’nde astrodinamik öğretim görevlisi olan Marco Langbroek, Rus uydusunun, Rus uzay limanı Plesetsk’in üzerinden geçen ABD uydusuyla çakışan bir zamanda fırlatıldığını belirtiyor. Ayrıca her iki uydunun yörüngeleri arasında yalnızca 0,04 derece mesafe bulunduğu ifade ediliyor.

Bu durum, Rus uydusunun ABD askeri uydusuna daha yakından bakmak için yörüngede manevra yapabileceği anlamına geliyor. Eğer bu gözlem amacı doğrultusunda hareket ediyorsa, bu uydu, Rusya’nın uzaydaki ABD askeri varlıklarını takip etmek için gönderdiği ilk casus uydusu olmayacak. 2020 yılında, Kosmos 2542 adlı bir Rus uydusu, alçak Dünya yörüngesindeki bir elektro-optik casus uydu olan USA 245’i takip etmişti.

Bu tür bir davranış, elbette ki pek hoş karşılanmayabilir. Ancak uzayda başka bir uydunun yörüngesini takip etmek tamamen yasa dışı değildir. Dolayısıyla, ABD hükümeti bu durumdan şikayet etse bile, karşı bir önlem alma konusunda sınırlı seçenekleri bulunmaktadır. Rus uydusunun ABD uydusuna ne kadar yaklaşacağı ise zamanla netlik kazanacaktır…